Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vesmírná loď Crew Dragon s posádkou úspěšně dorazila na Zemi

3. 8. 2020 | Phys.org | www.phys.org

V neděli se podle plánu ve 20:48 SELČ vrátili na Zemi dva astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír na palubě kosmické lodi Crew Dragon, kteří absolvovali úspěšnou cestu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Loď dopadla na hladinu Mexického zálivu.

Vesmírná loď Crew Dragon společnosti SpaceX s oběma astronauty na palubě vzlétla k Mezinárodní vesmírné stanici 30. května letošního roku a Američané tak po devítileté abstinenci poprvé vyslali do vesmíru pilotovanou loď ze svého území. To však nebylo jediné prvenství, protože vůbec poprvé tak učinili pomocí soukromé lodě společnosti SpaceX.

SpaceX Crew Dragon

Návrat astronautů na rodnou Zemi proběhl hladce, alespoň navenek. Vesmírná loď při svém sestupu z orbitu zpomalila z neskutečných 28 000 km/h na 560 km/h po vstupu do atmosféry, až nakonec před dosedem na mořskou hladinu zbrzdila na 24 km/h. Maximální teplota vesmírné lodě dosahovala při sestupu hodnoty 1900 °C, astronauti se navíc museli vypořádat s tíhovým zrychlením dosahujícím čtyř až pětinásobné hodnoty zemské gravitace.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Cory Huston/ NASA

-jk-