Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Velkoplošné displeje ORBIT MERRET

5. 10. 2015 | Orbit Merret | www.merret.cz

Jsou případy, kdy obsluha zařízení nebo zaměstnanci v provoze potřebují vidět určité údaje ze vzdálenosti několika desítek metrů a klasické panelové měřicí přístroje svým zobrazením již nedostačují. V tu chvíli nastupují na scénu velkoplošné displeje. Ty mohou mít integrované měřící funkce, nebo mohou být pouhými zobrazovači dat.

Měřící velkoplošné displeje jsou ve své podstatě klasické panelové přístroje, u nichž jsou obvyklé 14 mm LED segmenty nahrazeny mnohem většími. Znamená to, že není zapotřebí nákladných převodníků signálů - stále můžete zapojit odporový článek nebo termočlánek přímo na vstupní svorky přístroje. Totéž platí o napěťových signálech, proudové smyčce nebo potenciometru. Na všechny tyto veličiny stačí jeden přístroj, konkrétně OMD 202UNI. Ten může mít až 4 vstupy kdy jeden je plně univerzální a 3 tzv. procesmonitorové, tedy standardizované napěťové a proudové signály. Indexová LED na displeji ukazuje, který ze vstupů je právě zobrazen.

Krom spojitých signálů dokáže displej zpracovat i pulzy z IRC snímačů a frekvenci (OMD 202 UQC). Tato verze je často používána i v režimu časovače, nebo stopek. Lze ji pochopitelně použít i v režimu hodin.

Dalším modelem je zobrazovač dat po RS232, 485, Modbus, Profibus, který nese označení OMD 202 RS.

Tyto displeje nabízí většinu periferií jako například panelové měřicí přístroje: až 4 reléové výstupy, analogový výstup, škálu datových výstupů a pomocné napětí pro napájení snímače (max. 1,2 W).

Přístroje řady OMD 202 jsou primárně určeny pro montáž na zeď. Pro tento účel je součástí každé dodávky i kloubový držák, který umožňuje polohování. Ze stejného důvodu není přístroj vybaven klasickými tlačítky, ale je dodáván s dálkovým IR ovladačem o velikosti kreditní karty. Přístroj má stupeň krytí IP 64 ve všech svých částech, což jej předurčuje především pro venkovní použití. Tomu odpovídá i rozpětí pracovních teplot, které je od –20 °C do +60 °C. Díky své mechanické konstrukci je možno všechny velikosti přístrojů OMD 202 umístit i do panelu. Tělo je zhotoveno z masivních hliníkových profilů, povrchovou úpravu tvoří vypalovaná prášková UV odolná barva. Protože přímé slunce dopadající na displej může zhoršit viditelnost zobrazených údajů, vyrábí se i varianta s vysoce svítivým displejem (SMD LED 1,2 cd). Tato varianta je jednobarevná (červená nebo zelená). Pro vnitřní prostory je vhodné provedení se sedmisegmentovými LED, které je možno používat v tříbarevném režimu (zelená, červená, oranžová). Práh změny barev je uživatelsky nastavitelný, jako ostatně naprostá většina parametrů.

Přístroje řady OMD se vyrábějí s digity následujících výšek: 57 mm, 100 mm a 125 mm. Verze 57 mm je vždy šestimístná, 100 mm a 125 mm mohou být buď čtyř, nebo šestimístné. U šestimístného zobrazení je možné poslední 2 znaky použít pro zobrazení jednotky měřené veličiny.

Tak jako ostatní produkty ORBIT MERRET, i velkoplošné displeje jsou dodávány s kalibračním reportem a výrobce na ně dává pětiletou záruku.

Pro podrobnější informace ohledně přístroje OMD 202 i jiných produktů ORBIT MERRET se neváhejte obrátit na některý z kontaktů níže. 

ORBIT MERRET, spol. s r. o.

ORBIT MERRET, spol. s r. o.
Vodňanská 675/30
Praha 9
198 00
www.merret.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021