Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědomostní trezor Googlu obsahuje již přes 1,6 miliard informací

15. 6. 2015 | ScienceAlert | www.sciencealert.com

Google se rozhodl vytvořit nejobsáhlejší databázi vědomostí v historii lidstva a hodlá toho docílit bez využití schopností lidského mozku.

Vědomostní trezor Googlu je impozantní databáze informací vytvořená algoritmem, který na vlastní pěst prochází web a proměňuje data na drobné použitelné kousky informací. K dnešnímu datu obsahuje Vědomostní trezor přes 1,6 miliard informací. Tento obrovský zásobník informací bude základem pro budoucí vyhledávače. Google se v současné době přetlačuje s Microsoftem, Facebookem, Amazonem a IBM, kteří rovněž usilují o vybudování stejné databáze. Vědomostní trezor sehraje zásadní roli v rozvoji chytrých telefonů a inteligentních robotů.

Vědomostní trezor Googlu

Výhodou algoritmu je, že si nevybírá, která informace je důležitější a která méně důležitá. Rovnou měrou sbírá data o místech, lidech, historii, vědě a populární kultuře. Na druhou stranu vyvstává otázka bezpečnosti, protože program přistupuje k "zákulisním" informacím a datům na pozadí webových stránek společností jako Amazon, YouTube a Google+. Virtuální asistenti budou v budoucnu pomocí databáze určovat, co je pro nás při vyhledávání určující a co jsou jen nedůležitá fakta. Naše počítače se zdokonalí v nalézání námi hledaných informací a dokáží předpovědět naše potřeby.

Jakmile bude Vědomostní trezor schopen rozpoznávat objekty v našem okolí, dojde k jeho začlenění do nové informační generace. Jednoho dne tak na procházce jednoduše namíříte svůj chytrý telefon na předmět, položíte otázku a dostane se vám inteligentní odpovědi.

Celý článek na ScienceAlert

Image Credit: ScienceAlert, Shutterstock

-jk-