Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci z Virginské univerzity objevili nový materiál pro výrobu solárních článků

22. 10. 2016 | University of Virginia | news.virginia.edu

Navzdory potenciálu, který v sobě skrývá naše Slunce - nejbohatší zdroj obnovitelné energie - je výroba elektrické energie pomocí solárních článků celosvětově zastoupena pouhým jedním procentem. Důvodem je drahá výrobní cena solárních článků a snižování jejich výkonu v rámci dlouhodobého používání.

Výzkumníci se proto neustále snaží nalézat nové materiály, které by tyto nevýhody anulovaly. Materiál, který slibuje největší zlepšení, byl nalezen v roce 2009: hybridní organicko-anorganické perovskity. Jedná se o velmi lehký a flexibilní materiál, jehož výroba je v porovnání s produkcí silikonových solárních článků levná. Při 22% (nebo vyšší) konverzi energie ze slunce na elektřinu se blíží 25% efektivitě dnešních solárních článků.

Výzkumníci našli nový způsob, jak zefektivnit solární články

Výzkumníci a inženýři z Virginské univerzity, ve spolupráci s kolegy z centra pro výzkum neutronů NIST a Cornellovy univerzity, nyní mikroskopickým pozorováním materiálů pomocí metody rozptylu neutronů a počítačové simulace zjistili, jak výrazně rozšířit vnitřní uspořádání solárního článku při teplotních změnách. Výsledek jejich práce může potenciálně způsobit revoluci ve výrobě solárních článků a urychlit vývoj nových materiálů, které budou jak efektivní, tak stabilní při širokém rozsahu teplot. Neopomenutelnou výhodou je také levná výroba v masivním měřítku.

Celý článek na University of Virginia

Image Credit: University of Virginia

-jk-