Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci z USC vyvinuli nový akumulátor – bude levný, ekologický a z organických meteriálů

9. 7. 2014 | |

Nový typ baterie, který neobsahuje kovy ani toxické látky, by mohl najít využití v elektrárnách, kde může zajistit vyšší stabilitu a efektivitu sítě, protože umožní skladovat energii podle aktuální potřeby. Baterie by měla vydržet okolo 5 000 nabíjecích cyklů, což znamená životnost až 15 let, říká Sri Narayan, profesor chemie na USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences a autor článku popisujícího tuto novou baterii, který byl zveřejněn v Journal of the Electrochemical Society letos 20 června. Lithium iontové baterie ztrácejí životnost asi po 1 000 cyklech, a jejich výroba stojí více než 10násobek nákladů na výrobu této nové baterie.

Narayan spolupracoval se Surya Prakashem, profesorem chemie a ředitelem University of Southern California Loker Hydrocarbon Research Institute a s několika dalšími pracovníky z USC. "Takovéto organické baterie změní díky své jednoduchosti, ceně, spolehlivosti a udržitelnosti, způsob skladování energie" řekl Parkash.

Baterie by mohla umožnit, aby byly obnovitelné zdroje energie využívány ve větší míře. Solární panely mohou vyrábět elektřinu, jenom když na ně dopadá sluneční záření a větrné elektrárny vyrábějí elektřinu zase jen když fouká vítr. Tato jejich neřiditelnost způsobuje, že energetické společnosti na ně nemohou spoléhat, chtějí-li vyhovět požadavkům zákazníků.

"S bateriemi, které budou schopny levně skladovat přebytečnou energii a uvolňovat ji, když to bude třeba, již tato nespolehlivost nebude tak palčivým problémem. Skladování velkých objemů energie je kritickou otázkou budoucnosti obnovitelných zdrojů, protože vyžaduje levné a ekologicky šetrné řešení", říká Narayan.

Nová baterie je postavena na principu redoxní reakce – je podobná palivovým článkům se dvěma nádobami elektroaktivních látek rozpustných ve vodě. Největší novum ale tkví v použitých elektroaktivních látkách. Zatímco dosavadní typy baterií používaly kovy nebo toxické látky, Narayan Prakash chtěl nalézt organickou látku, která by byla rozpustná ve vodě. Zkoušením různých molekul metodou pokus-omyl objevili v přírodě se běžně vyskytující chinony – což je typ organických sloučenin. Quinony se nacházejí v rostlinách, houbách a a hrají významnou roli ve fotosyntéze a buněčném dýchání.

Je to ten druh molekul, které příroda používá pro přenos energie, řekl Narayan. V současnosti chinony potřebné pro baterie vyrábějí z běžně se vyskytujících uhlovodíků. V budoucnosti by mělo být možné vyrábět je i z CO2, uvedl dále Narayan. Tým podal několik patentů na konstrukci baterie a nyní plánuje vytvořit její větší (real life) verzi.

Foto: USC Photo/Gus Ruelas
Tisková zpráva na USC EDU