Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci z MIT učinili další krok k biologicky odbouratelným plastům

11. 11. 2016 | MIT News | news.mit.edu

Chemičtí inženýři z MIT vymezili složení bakteriálního enzymu, který je schopen produkce biologicky rozložitelného plastu.

Enzym vytváří dlouhé polymerní řetězce, jež se formují v tvrdé nebo měkké plasty, v závislosti na materiálu, ze kterého jsou vytvořeny. Podrobný výzkum složení enzymů by výzkumníkům pomohl v rámci kontroly složení a velikosti polymerů, což by mohlo v konečném důsledku vést ke komerční produkci těchto plastů, které jsou, na rozdíl od plastů vyráběných z ropných produktů, biologický rozložitelné v přírodě.

Biologicky rozložitelný plast

Enzym vytváří rozdílné typy polymerů v závislosti na základním materiálu, obvykle jednu nebo více z četných variant molekuly zvané hydroxyalkyl-coenzyme A. Výraz alkyl v názvu odkazuje na proměnnou chemickou skupinu, která určuje vlastnosti polymerů. Některé z těchto materiálů vytváří tvrdé plasty, zatímco ostatní plasty měkké a ohebnější, popřípadě majíc vlastnosti podobné gumě.

Nové informace o složení získané díky tomuto studiu budou mít nepatrný dopad na výrobní cenu, ale naopak mohou do značné části ovlivnit výrobu nových materiálů.

Celý článek na MIT News

Image Credit: MIT News

-jk-