Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci z Kalifornské univerzity navrhli první počítačový čip s 1000 procesory

20. 6. 2016 | University California, Davis | www.ucdavis.edu

Tým inženýrů z Kalifornské univerzity navrhl počítačový čip obsahující 1.000 nezávislých programovatelných procesorů. Tento úsporný čip nazvaný KiloCore disponuje maximálním výpočetním výkonem 1,78 bilionů instrukcí za sekundu a obsahuje 621 milionů tranzistorů.

Výrobu čipu zajistila společnost IBM pomocí 32 nm CMOS technologie. Každý procesor může provádět operace nezávisle na ostatních, což je mnohem efektivnější než architektura současných procesorů, které zpracovávají datové toky na základě jediného seznamu instrukcí. Nový procesor by měl toto překonat rozdělením úlohy na mnoho menších částí, které mohou být zpracovány nezávisle a může tak být dosaženo vysoké výkonnosti při nízké spotřebě.

První čip s 1000 procesory

Každý procesor je taktován na vlastní frekvenci, dokáže se proto sám přepnout do úsporného režimu a v případě potřeby tak šetřit energii. Jádra pracují na průměrné maximální frekvenci 1,78 GHz a data si posílají navzájem mezi sebou, namísto tradičního použití pamětí, které by mohly být v tomto případě spíše na překážku.

Všech 1.000 procesorů dokáže vykonat 115 miliard instrukcí za sekundu při ztrátě pouhých 0,7 W. KiloCore dokáže zpracovávat instrukce až 100 efektivněji než procesor v moderním notebooku.

Celý článek na University of California, Davis

Image Credit: University of California, Davis

-jk-