Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci z FEL ČVUT v Praze pokračují v přípravě družice pro výzkum slunečního větru

3. 10. 2017 | ČVUT - FEL | www.fel.cvut.cz

Tým docenta Reného Hudce z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze pokračuje v těsné spolupráci se zahraničními partnery v přípravě mezinárodního družicového projektu Evropské kosmické agentury ESA a Číny. Jedná o vzácný případ, kdy si orgány kosmické agentury vybraly k finální realizaci družicového vědeckého projektu ESA návrh s českou účastí na nejvyšší úrovni, tedy členstvím v hlavním konsorciu.

Cílem projektu je výzkum odezvy zemské magnetosféry na proud nabitých částic ze Slunce. Tento jev je znám také jako sluneční vítr. Měření bude probíhat unikátní metodou pomocí malých širokoúhlých UV a rentgenových teleskopů. Mezi vedlejší cíle projektu SMILE patří i zvýšení zájmu veřejnosti o kosmické a okolozemní vědy, a to formou zobrazení zemské magnetosféry, která byla dříve neviditelná.

Zkratka SMILE je odvozena ze Solar wind Magnetosphere Ionosphere Link Explorer. Jedná se menší družicí o hmotnosti 300 kg a užitečným zatížením 60 kg. Její start do vesmíru je plánován na rok 2021.

Právě oblast širokoúhlých rentgenových teleskopů a monitorů představuje obor zájmu týmu doc. René Hudce z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Ten k realizaci dodává: „Společně s kolegy z dalších českých institucí se zabýváme vývojem rentgenových monitorů typu račí oko již více než dvacet let a dosáhli jsme v této oblasti světově uznávaných výsledků, což se odrazilo i na přizvání českých vědců do konsorcia projektu ESA SMILE.“

Rozsah české účasti na projektu SMILE je postupně dále konkretizován a upřesňován. Především by mělo jít o podíl na vývoji vědeckého vybavení družice, konkrétně hlavního přístroje - rentgenového teleskopu. Zejména pak jeho mechanické konstrukce, sluneční clony, nebo chlazení.

Doc. Petr Páta, vedoucí katedry radioelektroniky Fakulty elektrotechnické ČVUT, okomentoval i finanční zabezpečení projektu: „Získání financí je velkým limitujícím faktorem. V současné době je dokončována podrobná žádost o financování na český výbor PRODEX. Lze jen doufat, že projekt bude v České republice podpořen i finančně, momentálně na projektu pracujeme bez jakékoli finanční podpory. Ostatně zapojení českých subjektů a firem do daného projektu by nepochybně mnohanásobně vrátilo vynaložené prostředky, a to v podobě možnosti získání dalších zakázek a kontraktů z ESA.“

V prosinci 2017 by se v rámci již 10. mezinárodní konference o rentgenové astronomické optice AXRO2017, kterou pořádá tým z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze ve spolupráci s Astronomickým ústavem Akademie věd České republiky v pražské Vile Lanna, měla uskutečnit samostatná sekce projektu SMILE.

Internetovou prezentaci projektu SMILE si můžete prohlédnout zde: http://www.mssl.ucl.ac.uk/SMILE/

Tiskomé materiály FEL-ČVUT