Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci vyvinuli přístroj, který snímá neviditelné procesy

4. 5. 2016 | UCSB | www.news.ucsb.edu

Nová technologie snímání vyvinutá inženýry z kalifornské univerzity v Santa Barbaře (UCSB) zachycuje snímky s velkou citlivostí a ve vysokém prostorovém rozlišení.

Použití jediného atomu k zachycení snímků materiálu v nanoměřítku zní jako něco ze sci-fi filmu, ale opak je pravdou. Přesně toho totiž docílili výzkumníci z kalifornské univerzity UCSB pod vedením Aniy Jayichové. Vývoj této jedinečné technologie snímání, která je schopná zachytit snímky předmětů v nanoměřítku ve vysokém prostorovém rozlišení, trval dva roky. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Nature Nanotechnology.

Nová technologie snímání

Tým se rozhodl nasnímat poměrně dobře prozkoumaný supravodivý materiál obsahující magnetické struktury zvané víry, což jsou lokalizované oblasti magnetického toku. Pomocí svého přístroje byli výzkumníci schopni nasnímat jednotlivé víry.

Tým nyní pracuje na snímání skyrmionů - kvazičástic s uspořádáním, které se podobá magnetickým vírům - a svou snahu soustředí na jejich budoucí využití při ukládání dat a v technologii elektroniky bez pohyblivých částí (např. SSD disky). Tým plánuje využít svůj přístroj k určení relativní síly vzájemného působení v materiálu, který dává vzniknout skyrmionům. “Atomy se vzájemně ovlivňují mnoha způsoby a my jim potřebujeme porozumět, než budeme moci určit, jak se bude materiál chovat,” uvedla vedoucí výzkumu Ania Jayichová.

Celý článek na UCSB

Image Credit: UCSB

-jk-