Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 6/2019 vyšlo tiskem 5. 6. 2019. V elektronické verzi na webu 24. 6. 2019. 

Téma: Točivé elektrické stroje, pohony a výkonová elektronika; Elektromobilita

Hlavní článek
Hybridní pohon posunovací lokomotivy

Číslo 3/2019 vyšlo tiskem 11. 6. 2019. V elektronické verzi na webu 17. 7. 2019.

Veletrhy a výstavy
Euroluce 2019 očima designérky
Výstava Světlo v architektuře 2019
Amper 2019 v zajetí „chytrých“ technologií

Pro osvěžení paměti
Osvětlovací sklo z Kamenného pahorku

Aktuality

Drony z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze budou obhajovat vítězství v Abu Dhabi Utkají se o hlavní cenu 1 milion dolarů. Testy systému spolupracujících autonomních dronů…

Logická mobilní hra „Zrecykluj to!“ naučí správně recyklovat elektrozařízení Cílem hry je zábavnou formou širokému publiku vysvětlit, že elektroodpad nepatří do…

FOR ARCH 2019 zaostří na chytrá města i na bezpečnost Objevte novou, chytřejší a bezpečnější budoucnostna 30. ročníku mezinárodního stavebního…

FEL_Camp pro středoškoláky Jak přežít v přírodě a opatřit si základní životní potřeby, jako je připojení k internetu…

Více aktualit

Vědci vyvinuli extrémně tvrdý materiál, který by mohl nahradit zubní sklovinu

01.06.2018 | Phys,org | www.phys.org

Výzkumníci Queen Mary University of London vyvinuli nový způsob kultivace mineralizovaných materiálů, které dokáží regenerovat tvrdé tkáně, kupříkladu zubní sklovinu a kosti.

Zubní sklovina je nejtvrdší tkáň lidského těla, která zajišťuje správnou funkčnost zubů téměř po celý život, a to i navzdory žvýkacím silám, vystavení vlivu kyselinotvorných jídel a nápojů a extrémním teplotám. Tato jedinečná vlastnost je možná díky velmi dobře organizované struktuře.

Extrémně tvrdý materiál

Studie, publikovaná v časopise Nature Communications, ukazuje, že tento nový přístup lze využít k výrobě materiálu s pozoruhodnou přesností a uspořádáním, které vykazuje stejné vlastnosti jako zubní sklovina. Materiál by mohl být využit například k prevenci a léčbě zubních kazů nebo citlivosti zubů.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Alvaro Mata

-jk-