Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci vytvořili nový funkční polymer pro 3D tiskárny

19. 10. 2016 | Phys.org | www.phys.org

Chemičtí inženýři z Melbournské univerzity našli způsob, jak použít 3D tiskárnu k výrobě chytrých funkčních polymerů (nebo plastů), a to levnějším, čistším a dostupnějším způsobem, než je tomu dosud. 

Tyto chytré a funkční polymery nejsou pouhé neaktivní předměty, které si obvykle spojujeme s 3D tiskem, ale jsou navrženy tak, aby spouštěly chemickou reakci a mohly tak splňovat určité funkce potřebné v konkrétním prostředí.

Funkční polymer pro 3D tiskárny

Celý projekt je velmi náročný, jak z hlediska syntetického, tak z pohledu produkce samotného materiálu a jeho tisku. Je nutné zajistit správný tvar a komplexní vlastnosti materiálu, které musí splňovat svoji funkci a musí být připraveny pro tisk v 3D tiskárně.

Při postupu je jako první vyrobeno vlákno, jež se vkládá do tiskárny, kde se roztaví a použije k 3D tisku. Dalším důležitým aspektem je katalytické zařízení, které dokáže odstranit škodlivé látky z vody.  V experimentu, který vědci provedli, je vytištěný polymer umístěn ve žlutém (kontaminovaném) roztoku, který se po neutralizaci škodlivých látek stane čirým.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Melbourne University

-jk-