Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci vytvořili nejmenší a nejrychlejší nanomotor na světě

28. 5. 2014 | |

Vědci z Cockrell School of Engineering na University of Texas v Austinu sestrojili nejmenší, nejrychlejší nanomotor schopná pracovat nepřetržitě po velice dlouhou dobu. Jedná se o důležitý krok k vytvoření miniaturních strojů, které se jednoho dne budou pohybovat lidským tělem a budou řídit například uvolňování dávek inzulínu do organismu diabetiků, nebo léčit buňky napadené rakovinou, aniž by poškozovaly ty zdravé.

Vědci na University of Texas v Austinu se zaměřili na vytvoření spolehlivého, vysokootáčkového nanomotoru pro tato zařízení budoucnosti. Asistentka profesora mechaniky na texaské univerzitě Donglei “Emma” Fan vedla tým výzkumníků v úspěšném projektu návrhu, sestavení a testování tohoto vysoce výkonného motoru. Třídílný nanomotor dokáže velice rychle míchat a přečerpávat biochemické látky a tak se pohybovat kapalinami, což bude pro jeho budoucí uplatnění velmi důležité. Studie o motoru vyšla v dubnovém vydání časopisu Nature Communications. Fan a její tým byli prvními, kdo byl schopen nanomotor s takto velkou tažnou silou vyvinout.

S rozměry menšími než je 1 mikrometr se nanomotor hravě vejde do lidské buňky a je schopen točit se nepřetržitě 15 hodin rychlostí až 18 000 otáček za minutu, což je rychlost srovnatelná s rychlostí motoru v tryskovém letadle. Jiné nanomotory dosud dosahovaly rychlostí jednom asi 14 až 500 otáček za minutu a vydržely se otáčet maximálně několik minut.

Nanomotory by jednou mohly napomoci rozvoji nanoelektromechanických systémů (NEMS) – což je oblast zaměřená na vývoj miniaturních strojů které jsou energeticky účinnější a je méně drahé je vyrobit. V blízké budoucnosti věří výzkumníci z Cockrell School že nanomotory budou umět poskytnout nový způsob kontrolovaného dávkování léků do živých buněk.

Více naleznete ZDE