Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci vytvořili „citlivou kůži“ k detekci chemikálií

11. 10. 2016 | NC State News | news.ncsu.edu

Výzkumníci vyvinuli vícevrstvou „citlivou kůži”, která dokáže detekovat korozivní nebo jiné škodlivé látky, je-li nanesena na povrch libovolného předmětu. Kůže dokáže také odhalit trhliny a jiné strukturální nedokonalosti, které jsou lidskému oku neviditelné.

Speciální kůže se skládá ze tří vrstev, které lze nanést na povrch prakticky každého předmětu nebo ji lze na předmět umístit již při výrobě. První vrstva je elektricky vodivá a používá se pouze pro detekci trhlin či prasklin. Druhá vrstva slouží jako oddělovací stupeň mezi první a třetí vrstvou. A nakonec třetí vrstva rovněž detekuje trhliny, ale je také navržena tak, aby rozlišila specifické chemikálie.

Speciální kůže detekuje chemikálie

Tato vrstva obsahuje kovové nanočástice, jejichž vodivost se mění v přítomnosti určitých iontů. Změnou složení kovových nanočástic lze tuto vrstvu navrhnout tak, aby reagovala na přítomnost jakékoliv chemikálie.

Chce-li uživatel monitorovat určitý předmět na přítomnost chemikálií - např. prosakování chemikálií z ochranné nádoby - třetí vrstva bude nasměrována dovnitř, dotýkaje se povrchu nádoby. K monitorování chemikálií  z vnějšku bude třetí vrstva směřovat ven.

Celý článek na NC State News

Image Credit: Julie Williams Dixon

-jk-