Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci vynalezli sonický tažný paprsek

28. 10. 2015 | Phys.org | www.phys.org

Tým výzkumníků z University of Bristol a University of Sussex postavil ve spolupráci se společností Ultrahaptics první sonický tažný paprsek, který dokáže zvednout a pohybovat s předměty pomocí zvukových vln.

Tažné paprsky jsou záhadné paprsky, které dokáží uchopit předměty a manipulovat s nimi. Tento koncept se stal velmi populární díky sci-fi jako Star Trek a dodnes nepřestal fascinovat vědce a inženýry. Výzkumníci nyní sestavili funkční tažný paprsek, který používá zvukové vlny o vysokém rozsahu a vytváří akustický hologram, který dokáže zvednout a manipulovat s drobnými předměty.

Sonický tažný paprsek

Tato technika, publikovaná v časopise Nature, by mohla být využita v mnoha oblastech, např. k manipulaci předmětů na výrobních linkách nebo k aplikování léků či manipulaci s jemnými mikrochirurgickými nástroji.

Výzkumníci použili sadu 64 miniaturních reproduktorů a vytvořili zvukové vlny o vysokém tónu a intenzitě. Tažný paprsek funguje tak, že obklopí předmět zvukem o vysoké intenzitě, což vytvoří silové pole, které předmět udržuje na místě. Opatrným nastavováním výkonu reproduktorů se předmět udržuje na místě nebo s ním lze otáčet či pohybovat.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Asier Marzo, Bruce Drinkwater a Sriram Subramanian

-jk-