Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci v islandské elektrárně proměnili uhlíkové emise v kámen

10. 6. 2016 | Phys.org | www.phys.org

Vědci a inženýři pracující v elektrárně Hellisheidi na Islandu vůbec poprvé dokázali, aby byly emise oxidu uhličitého přečerpány do země a během několika měsíců chemicky změněny na pevnou hmotu. Zvládli to tedy podstatně rychleji, než se dosud mělo za to že jke to možné.

Toto zjištění může pomoci překonat strach, který se dosud šířil vědeckou komunitou - že by se mohl oxid uhličitý skladovaný pod zemí znovu uvolnit do vzduchu nebo dokonce explodovat.

Přeměna oxidu uhličitého na kámen

Elektrárna Hellisheidi je největší geotermální elektrárna na světě. Spolu s přidruženou elektrárnou poskytuje elektřinu - získanou z vulkanicky ohřívané vody, která pohání turbíny - pro celý Reykjavík a jeho průmyslovou oblast. Ale tento proces není zcela nezávadný. Vznikají při něm vulkanické plyny, včetně oxidu uhličitého a sirovodíku.

Pod pilotním názvem Carbfix začala elektrárna od roku 2012 míchat plyny s vodou a vstřikovat výslednou směs do vulkanického bazaltu. Bazalt je v přírodním procesu vystaven oxidu uhličitému a vodě, v důsledku čehož dochází k sérii přírodních chemických reakcí a oxid uhličitý se usazuje do bělavého, křídového materiálu. Vědci ale dosud nebyli s to zjistit, jakou rychlostí k tomu může docházet v umělém procesu.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Adobe Stock

-jk-