Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci učí roboty vnímat a reagovat na bolest

25. 5. 2016 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Jednou z největších výhod robotů je bezpochyby jejich absence vnímání bolesti. Z tohoto důvodu je můžeme využít pro práci v nebezpečném prostředí nebo je nechat vykonávat práci, která by pro nás byla přinejmenším nepříjemná, ale v mnoha případech i zdraví ohrožující. Dva němečtí výzkumníci však věří, že v některých případech může být vnímání bolesti pro roboty užitečné.

Tito výzkumníci z hannoverské Leibniz University vyvíjí „umělý robotický nervový systém, který by roboty naučil cítit bolest” a rychle reagovat, aby se vyhnuli potencionálnímu poškození motorů, převodů a elektroniky.

Vědci učí roboty cítit bolest

Proč by vůbec měli roboti cítit bolest? Ze stejného důvodu, proč bolest cítí lidé, řekl Johannes Kuehn, jeden z výzkumníků. „Bolest je systém, jehož úkolem je naše ochrana,” uvedl. „Pokud se vyhneme zdroji bolesti, nedojde ke zranění.” Lidé se sníženým práhem bolesti se zraní mnohem častěji, protože jejich tělo nereaguje instinktivně na věci, které je zraňují.

Kuehn, který na projektu spolupracuje s profesorem Sami Haddadinem, jedním ze světových expertů na interakci robotů a lidí a bezpečnost tvrdí, že pokud dokážeme ochránit roboty před poškozením, jejich systém bude rovněž chránit nás.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Leibniz University of Hannover

-jk-