Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci použili mikrofon s grafenem a zaznamenali dosud neslyšené

8. 7. 2015 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Stejně jako ostatní živočišné druhy, i lidé se vyvinuli s určitými výhodami a slabinami. Přesto, že nedisponujeme sonarem, který by nám pomáhal pátrat v našem okolí, jako to umí netopýři a delfíni, na rozdíl od těchto živočichů máme mozkovou kapacitu a technologie, díky kterým dokážeme tyto schopnosti simulovat.

Výzkumníci z University of California v Berkeley využili právě těchto výhod lidského pokolení a vyvinuli drobný ultrazvukový mikrofon vyrobený z grafenu. Výzkum uveřejněný v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences užívá grafen namísto papíru nebo plastu v membráně mikrofonu. V kombinaci s mikrofonem pokrytým vrstvou grafenu vytvořili výzkumníci z Berkeley ultrazvukový radiopřijímač, který lze použít pro bezdrátovou komunikaci.

Mikrofon nahrává dříve neslyšené

Navzdory tloušťce pouhého jednoho atomu disponuje grafen klíčovými vlastnostmi, jako jsou síla, tuhost a lehkost; je proto nesmírně citlivý na širokou škálu frekvencí. V tomto případě dokáže mikrofon zachytit frekvence mimo běžný rozsah lidského ucha - od podzvukových (pod 20 Hz) přes ultrazvukové (nad 20 kHz), až do hodnoty 500 kHz.  (Netopýr slyší v rozmezí 9 kHz až 200 kHz.) Aby prokázali účinnost svého mikrofonu, výzkumníci jej použili k nahrání zvuků, které vydávají netopýři.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: UC Berkeley

-jk-