Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci jsou o krok blíže ke kvantové elektronice

18. 12. 2015 | Phys.org | www.phys.org

Pokus fyziků z Ženevské univerzity a Švýcarského federálního technologického institutu v Curychu, ve kterém dokázali spojit dva materiály s neobvyklými kvantovo mechanickými vlastnostmi  přes kvantové zúžení, by mohla otevřít cestu k hlubšímu porozumění fyziky a budoucí elektroniky.

Výzkumníci pracují s atomy, které jsou chyceny v laserovém paprsku a jsou tak izolovány před vnějšími vlivy. Lasery se také používají k chlazení atomů na velmi nízké teploty, které se nevyskytují nikde jinde ve vesmíru. Díky těmto „ultra chladným“ teplotám je možné vytvořit dokonale čisté materiály s netušenými kvantovo mechanickými vlastnostmi, jako je např. neobyčejná supravodivost.

Pokrok ve vývoji kvantové elektroniky

Tým z Curychu pod vedením Tilmana Esslingera a Jean-Philippe Brantuta, nyní překonal obtíže s efektivním přenosem ultra chladných atomů mezi dvěma kvantovými supravodiči skrze jeden kvantový bod, tzv. „quantum point contact“. „Díky tomuto kvantovému spojení nyní můžeme odhalit nové účinky těchto supravodivých kvantových systémů. Jedná se o zásadní objev ve způsobu využití kvantové fyziky a studených atomů,“ řekl profesor Thierry Giamarchi z Ženevské univerzity.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: ETH Zurich

-jk-