Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Vědci chtějí za pomoci solární energie vyrábět nové palivo

25. 10. 2012 | |

Vědci se s pomocí elektrické energie získané ze solárních panelů snaží vytvořit látku, která by mohla být skladována, a později využita buď jako zdroj elektrické energie, nebo jako palivo.

Nová technologie je inspirována fotosyntézou – procesem látkové přeměny, který probíhá v rostlinách. Voda je zde za pomoci energie ze slunečního světla rozkládána takovým způsobem, aby výsledek reakce mohl být uložen a později využit jako zdroj energie. V procesu vyvíjeném vědci se ale na rozdíl od fotosyntézy využívají umělé, člověkem vytvořené látky.
Výzkum přeměny solární energie v chemickou vede Yasuhiro Tachibana, profesor na Royal Melbourne Institute of Technology. „Stále se snažíme nalézt způsob, jak vyrábět molekulární paliva jako je vodík, v množství a s náklady, aby mohla konkurovat fosilním palivům“, říká Tachibana.

Klíčem ke zlepšení efektivity výroby by mohly být nové „nanomateriály“, a vytvoření účinného způsobu řízení celého procesu přeměny. „Poslední zjištění na poli nanotechnologií vedla ke slibným zlepšením v nákladovosti a účinnosti celého procesu“, řekl Tachibana. Dalším cílem proto bude vytvořit už hotové solární zařízení pro štěpení vody, které by ke svému provozu potřebovalo pouze sluneční světlo a mořskou vodu. Tyto zdroje jsou totiž na naší planetě k dispozici zdarma, řekl Tachibana.
Obrázek: vodík vyráběný v zařízení na rozklad vody na vodík a kyslík uložená na plovoucích pontonech, tankerech a v příbřežních elektrárnách. Elektrická energie potřebná k napájení celé infrastruktury pochází z obnovitelných zdrojů, jako je fotovoltaika, vítr nebo přílivová energie.

Obrázek: vodík vyráběný v zařízení na rozklad vody na vodík a kyslík uložená na plovoucích pontonech, tankerech a v příbřežních elektrárnách. Elektrická energie potřebná k napájení celé infrastruktury pochází z obnovitelných zdrojů, jako je fotovoltaika, vítr nebo přílivová energie. (časopis Nature)

Více například  zde:
http://www.nature.com/nphoton/journal/v6/n8/fig_tab/nphoton.2012.175_ft.html 
http://www.rmit.com.au/browse;ID=g5psih9zj86v1