Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

VDE na Hannover Messe: Energiewende vítězí nad Industrie 4.0

13. 4. 2015 | VDE | http://www.vde.com/

Německý elektrotechnický průmysl vidí svou budoucnost optimisticky. 56 procent dotázaných členů Německého svazu elektrotechniků (VDE) a vysokých škol vyučujících elektrotechnické a IT obory je přesvědčeno, že se postavení Německa jako významné hospodářské mocnosti bude díky inovacím a vyspělým technologiím i nadále posilovat. 

Pro šest z deseti dotázaných představuje největší potenciál pro růst Energiewende s tématy inteligentních sítí a energetické účinnosti, pro čtyři z deseti to pak jsou inteligentní továrny a integrovaná výroba, tedy Průmysl 4.0.

Důležité impulsy pro ekonomiku očekává letos 47 procent elektrotechnických společností, 45 procent subjektů působících v automatizačních oborech a 42 v informačních technologiích a komunikační technice. Hnacím motorem inovací budou ze 72 % malé a střední podniky.

Důvody inovačních příležitostí v Německu spatřuje 60 procent dotázaných ve vysoké úrovni vzdělanosti, 52 ve schopnosti  systémového myšlení u inženýrů a 51 procent v dobrém propojení firem, výzkumu a akademické obce. To jsou výsledky „VDE-Trendreports Elektro- und Informationstechnik 2015: Innovationen – Märkte – Arbeitsmarkt“ - průzkumu mezi 1300 členskými firmami a vysokými školami, které Svaz německých elektrotechniků představil dnes (13.4.2015) na Hannover Messe.

Za největší překážky pro inovace považuje 58 procent dotázaných příliš mnoho byrokracie, pro 48 procent je to nedostatek kvalifikovaných pracovníků a pro 36 procent otázky týkající se právního rámce, plánování a realizace velkých projektů.

Elektrotechnické a IT firmy by si v roce 2015 přály zvýšit své investice do výzkumu a vývoje o 33 procent reálně je ale navýší asi jen o 18 procent. Dobrá i nadále bude situace pro kvalifikované uchazeče v oboru. 93 procent respondentů očekává, že zesílí mezinárodní zájem o odborníky v oblasti elektroniky a informačních technologií a dalších 92 procent potvrzuje, že inženýři mají dobré pracovní příležitosti. 

Zpráva v původním znění ZDE

 

Tiskové materiály VDE
Image Credit VDE