Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

V roce 2016 se uskuteční jedinečný test s cílem vyčistit světové oceány od plastů

1. 1. 2016 | The Ocean Cleanup | www.theoceancleanup.com

Organizace The Ocean Cleanup uskuteční ve 2. čtvrtletí 2016 jedinečný projekt - plánuje vypuštění 100 m dlouhé bariéry v Severním moři, 23 km od pobřeží Nizozemska. Bude to vůbec poprvé, kdy bude zařízení tohoto typu vypuštěno na širé moře.

Hlavním cílem testu v Severním moři je monitorování skutečných podmínek, které panují na moři, obzvláště pak na chování vln a proudů. Pohyby bariéry a zatížení celého systému budou monitorovat kamery a senzory.

Snaha o vyčištění světových oceánů

Plovoucí bariéry jsou bezpochyby to nejkritičtější částí celého konceptu, jsou totiž zodpovědné za zachytávání a shromažďování plastů. Díky své velikosti a extrémním podmínkám na otevřeném moři byly bariéry při navrhování systému vždy prioritou číslo jedna. Po rozsáhlých počítačových simulacích a intenzivním testování modelu v kontrolovaném prostředí nádrží Deltares a MARIN inženýři věří, že nastal čas otestovat, jak se bude bariéra chovat za skutečných podmínek.

Test je součástí snahy organizace The Ocean Cleanup vyvinout pasivní technologii k vyčištění světových oceánů od plastu. Má také za úkol zajistit efektivitu a odolnost celého systému, který bude ve velké míře nasazen do Velkého pacifického odpadkového pásu v roce 2020.

Celý článek na The Ocean Cleanup

Image Credit: The Ocean Cleanup

-jk-