Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

V objektu ČEPS proběhlo protiteroristické cvičení

29. 11. 2016 | ČEPS | www.ceps.cz

Na tísňové lince 158 přijmou operátoři hlášení od útočníků, kterým se lstí podařilo vniknout až na dispečink provozovatele přenosové soustavy. Teroristé zneškodní ostrahu, vyhrožují likvidací přenosové sítě a jako rukojmí si berou několik zaměstnanců. Operační důstojník vysílá na místo hlídky, které i v rámci cvičení postupují tak, jak by jednaly ve skutečné situaci.


Aby se cvičení co nejvíce přiblížilo realitě, nikdo z jeho účastníků nebyl předem seznámen s konkrétní modelovou situací, která na místě nastane. Všichni aktéři byli pouze informováni, že se v průběhu dne stanou součástí taktického cvičení v objektu společnosti ČEPS na pražském Bohdalci.

„Činnosti vykonávané v případě těchto mimořádných událostí jsou nejsložitějšími procesy, které mohou policisté na místě činu řešit. Proto je nutné se prostřednictvím cvičení a připravených odelových situací přesvědčit, zda je Policie České republiky na tyto hrozby připravena,“ říká plk. Miloš Trojánek, ředitel krajského ředitelství hl. m. Prahy Policie ČR.

Cvičení, které probíhalo právě pod záštitou Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy, se zúčastnily všechny složky integrovaného záchranného systému. Stejně jako v případě reálného útoku šlo o desítky policistů jak z operačního střediska, tak pohotovostní, speciální a zásahovou jednotku až po policejního vyjednavače, strážníky městské policie, hasiče a záchranáře.

„Provozovatel přenosové soustavy je významný subjekt kritické infrastruktury státu i evropské kritické infrastruktury. Jsme si vědomi, že zajištění spolehlivého a bezpečného provozu celé elektrizační sítě se neobejde i bez pravidelné spolupráce se složkami integrovaného záchranného systému na cvičeních tohoto typu. Jakkoliv věříme, že podobné situace nebudeme muset nikdy ve skutečnosti řešit,“ dodává Jan Kalina, předseda představenstva ČEPS, a.s.

Vyhodnocení cvičení bude trvat několik dnů. Posuzuje se spolupráce jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, rychlost zásahu a v neposlední řadě i taktika. Akci proto po celou dobu monitoroval ze vzduchu policejní vrtulník a také dva drony společnosti ČEPS.

„Už nyní mohu s jistotou říci, že cvičení bylo velice přínosnou zkušeností. Spolupráce se společností ČEPS byla na vysoké úrovni. I díky zodpovědnému přístupu jejího vedení se cvičení velice věrohodně přiblížilo reálné situaci,“ shrnuje plk. Trojánek.

Tiskové materiiály ČEPS, foto Policie ČR