Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

V Davosu se diskutovalo o tom, jak překonat bariéry při zavádění LED osvětlení ve městech

28. 1. 2014 | |

Na světovém ekonomickém fóru v Davosu (22. až 25. ledna 2014) proběhla v rámci panelu nazvaném Future of Urban Development Session pořádaném iniciativou The Climate Group debata o tom, jak identifikovat a překonat bariéry pro nasazení LED osvětlení ve městech. Diskutující se zaměřili na osvědčená již realizovaná řešení a na způsoby vyrovnání se s místně-geografickými specifiky při nasazování LED v nových regionech.

Tématy byly zejmna: výhody LED zdrojů, nové přístupy k financování nasazení LED, rizika, inteligentní osvětlení, možnosti vylepšení instalovaných LED systémů do budoucna, standardy, kvalita a socioekonomické výhody LED osvětlení. Ve zprávě z roku 2012 Lighting the Clean Revolution: The rise of LEDs and what it means for cities, The Climate Group uvádí, že nasazení LED ve veřejném osvětlení může ušetřit až 85 % energie na osvětlení, což znamená významnou úsporu, vezmeme-li v potaz, že n aosvětlení se globálně spotřebuje celkem 19 % vší energie. Data pro studii pocházela z 12 měst, kde bylo LED osvětlení ve větší míře úspěšně nasazeno.

Protože se nyní státy připravují na přijetí nového usnesení ohledně omezování emisí, vzejde z tohoto fóra na konci roku 2014 průvodce pro místní samosprávy a vedení měst.

Foto: Philips (Philips zaštituje The Climate Group)
Více: Sustainable Cities Collecitve