Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

V Chicagu na IMTS 2014 se poprvé v dějinách tiskne plně funkční auto

12. 9. 2014 | |

Historicky první 3D tištěné auto vyjede z McCormick Place v Chicagu, na závěr šestidenní Mezinárodní výstavy výrobních technologií IMTS 2014. Vozidlo se bude tisknout celkem 44 hodin. V soboru 13. září 2014 ráno středozápadního času pak vyjede z výrobní haly.

Auto pojmenované Strati bude vytištěno jako jediný kus pomocí technologie tzv. Direct Digital Manufacturing (DDM) – tato metoda tak bude poprvé použita pro výrobu vozidla. Konstrukční prvky, jako jsou baterie, motor, elektroinstalace a brzdy pocházejí z existujících vozidel od různých výrobců včetně Renaultu Twizy – městského elektromobilu.

Tento zcela nový způsob výroby naruší tradiční představy o výrobě automobilů, změní spotřebitelské zkušenosti a dokáže, že auto může vzniknout i úplně jiným způsobem než tomu bylo doposud. Účastníci projektu věří, že tato nová technologie obecně urychlí růst výroby ve Spojených státech.

Auto se tiskne na stroji BAAM (Big Area Additive Manufacturing) který může být použit pro výrobu prakticky čehokoliv. Je schopen dosáhnout rychlosti tisku až 20 kg vyztuženého plastu za hodinu a to na tak velké ploše, že nemá probléma ani s tak objemným výrobkem, jako je auto.

Porjekt dokazuje smysluplnost zavádění digitálních výrobních řešení v automobilovém průmyslu. Do několika měsíců po IMTS 2014 by Local Motors rády nabídly 3D tištěný vůz k prodeji i veřejnosti.

Více na Local Motors 
Stránky IMTS 2014