Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

V červenci vyrobilo Německo rekordních 5,1 TWh elektřiny ze svých solárních zdrojů

27. 8. 2013 | |

Německo znovu překonalo svůj rekord ve výrobě elektřiny ze solárních zdrojů, když v červenci 2013 vygenerovaly solární panely instalované v Německu 5,1 TWh elektřiny. Je to důkazem, že nedostatek slunečního svitu není překážkou ve využívání solární energie. Jedná se jen o jeden z mnoha rekordů našeho západního souseda ve využívání alternativních zdrojů energie za nedávné období – v lednu 2013 zase celkový objem energie vygenerovaný německými větrnými turbinami činil 5 TWh.

Německo poráží všechny ostatní země také co množství instalovaného solárního výkonu na milion obyvatel. Na konci roku 2012 to bylo asi 400 MW, druhá Itálie měla nainstalováno 267 MW, třetí Belgie 25 MW, čtvrtá byla Česká republika s 204 MW a páté Řecko s 143 MW. Pro srovnání Spojené Státy Americké byly celosvětově dvacáté s 25 MW na milion obyvatel.

Německo usiluje o to, aby do roku 2050 vyrábělo 80 procent své energie z obnovitelných zdrojů, a tak mají na rekordu výrazný podíl různé druhy vládních dotací. Solární boom odstartoval zejména zvýhodněný výkup takto vyrobené elektřiny. Protože ale nainstalovaný výkon již překročil současný cíl vládní strategie, dotace budou postupně slábnout.

Mohutný program na podporu zintenzivnění využívání obnovitelných zdrojů pomáhá v Německu snižovat doprovodné náklady, jako jsou povolovací procedury, inspekce, připojení k síti, financování a akvizice zákazníků. Doprovodné náklady spojené s instalací rezidentních ostrovních fotovoltaických systémů jednotlivci v Evropě jsou tak celkově o 40 % nižší než ve Spojených státech, kde doprovodné náklady představují asi 50 % celkových nákladů na instalaci. I zde však pravděpodobně velmi brzy dojde k prudkému rozvoji rezidentní fotovoltaiky. V roce 2012 celkový výkon takovýchto systémů činil 488 MW, což představovalo 62 procentní nárůst oproti předchozímu roku a do dalších dvou let by se mohl zdvojnásobit, čímž by jejich výkon překonal v současnosti instalovaný výkon větrných elektráren, které jsou nejvýznamnějším zdrojem obnovitelné energie ve Spojených státech nyní.

Celý článek naleznete na thinkprogress.org
Obrázek:NREL