Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Úspěšný seminář Bezpečná elektroinstalace II

16. 11. 2017 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

V dubnu a v listopadu 2017 se konaly dvě vzdělávací akce společnosti UNIT, které na sebe obsahově navazovaly. Jejich ústředním tématem byla bezpečnost v elektrotechnice, resp. bezpečná elektroinstalace. Obě tyto akce měly značně pozitivní odezvu u odborné veřejnosti. Odborným garantem těchto akcí byl Ing. Vincent Csirik.

Bezpečnost v elektrotechnice představuje v oboru elektro základní pravidlo, nejvyšší „přikázání“ a je alfou i omegou pro každého praktikujícího elektrotechnika. Tato skutečnost byla na samém počátku myšlenky uspořádat seminář s tímto zaměřením. První seminář této řady se konal v dubnu 2017 a byl o něj obrovský zájem. Ukázalo se, že elektrotechnici si velmi dobře uvědomují závažnost tohoto tématu a že chtějí být o legislativních novinkách informováni (pokud možno) s předstihem a „z první ruky“. Bylo tedy pouze logické, že organizátor ve spolupráci s garantem tohoto semináře připravili druhé pokračování, které se konalo 14. listopadu 2017 v Praze.


Obr. 1. O provázanosti zákonů a norem přednáší Ing. Pavel Vojík (ÚNMZ)

Na jeho programu byly důležité změny v ČSN, připravovaná TNI 33 2000-6, zásadní změny vyplývající z IEC 60364-4-41:2005/AMD1:2017 a jejich vliv na platnou ČSN 33 2000-4-41 ed. 2:2007, rizika při provádění revizí starších instalací, elektrické instalace v hořlavých stavebních materiálech, určování vnějších vlivů a vypracování protokolu a další. Jako přednášející se zde opět představili osvědčení odborníci jak z oblasti legislativy, tak elektrotechnické praxe.

Jako první vystoupil Ing. Pavel Vojík (ÚNMZ), který účastníky seznámil s novými a připravovanými normami ČSN v dané oblasti a s jejich důležitými změnami ve vztahu k nahrazovaným normám. Upozornil také na připravovanou TNI 33 2000-6, na její možné varianty řešení i případné problémy. Zvláštní důraz kladl přitom na provázanost zákonů s technickými normami. Tato problematika a její význam z hlediska práva bývá odbornou veřejností dost často opomíjena a nezřídka i nepochopena (časopis ELEKTRO proto připravuje na toto téma článek, který by měl vyjít začátkem roku 2018).

Ing. Michal Kříž (IN-EL) informoval přítomné o zásadních změnách plynoucích z IEC 60364-4-41:2005/AMD1:2017 a jejich vlivu na platnou ČSN 33 2000-4-41 ed. 2:2007 i na připravovanou edici 3 této normy, která by měla vstoupit v platnost v lednu 2018. Dalším tématem jeho přednášky byla volba ochranných opatření podle vnějších vlivů a platných norem.


Obr. 2. O své zkušenosti se s účastníky podělil Ing. Miloslav Valena (revizní technik a soudní znalec)

O své poznatky a zkušenosti ze své pestré elektrotechnické praxe revizního technika a soudního znalce se s návštěvníky semináře podělil Ing. Miloslav Valena (revizní technik a soudní znalec v oboru elektrotechnika). Obsahově se věnoval normám, které se týkají revizní činnosti, a neopomněl přitom upozornit ani na některá rizika vyplývající z jejich nerespektování. Dále praktickému stanovení některých postupů revizního technika při provádění revizí s ohledem na nově zaváděné normy a předpisy. Zvláštní kapitolou jeho přednášky byla rizika při provádění pravidelných revizí starších instalací v občanské výstavbě z pohledu současných předpisů a norem a některé praktické důvody, proč tyto revize provádět.

Přednáškový blok zakončil Ing. Karel Dvořáček (předseda TNK 22), který se zmínil o problematice elektrických instalací v hořlavých stavebních materiálech (dřevostavby, nástavby atd.) podle současných požadavků technických norem a legislativních předpisů. Těžištěm jeho přednášky však bylo určování vnějších vlivů a vypracování protokolu o vnějších vlivech, což je činnost zcela zásadní pro bezpečnou elektroinstalaci.

Seminář Bezpečná elektroinstalace II byl úspěšným pokračováním dubnové akce na toto téma. Byl určen elektrotechnikům, projektantům, revizním technikům, pracovníkům obsluhy, údržby, orgánům dozoru nad bezpečností práce i soukromým podnikatelům v elektrotechnice. Svým obsahem a zaměřením skutečně zaujal a podle slov organizátora i odborného garanta semináře se připravuje jeho třetí pokračování, které se uskuteční v průběhu roku 2018. O přesném termínu bude na svých stránkách včas informovat časopis ELEKTRO.

(text, foto a video: Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021