Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Úspěšný podzimní seminář Unie soudních znalců

28. 10. 2017 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

V pražském hotelu Pramen se 24. října 2017 konal v pořadí již 11. odborný seminář Unie soudních znalců pod názvem Elektrotechnik mezi paragrafy. Pro odbornou elektrotechnickou veřejnost připravil jeho pořadatel ve spolupráci se vzdělávací agenturou Unit Pardubice velmi dobrou vzdělávací akci. 


MUDr.  Robert Zajíček, Ph.D., přednosta Kliniky popáleninové medicíny FNKV Praha při své přednášce

Narůstající objem zákonů, vyhlášek, norem a předpisů zahlcuje odbornou elektrotechnickou veřejnost stále novými informacemi. A tak není divu, že elektrotechnici v této legislativní změti často tápou nebo jim unikají některé důležité souvislosti. Unie soudních znalců (USZ) si tuto skutečnost velmi dobře uvědomuje, a snaží jim proto v této oblasti vycházet vstříc. Jedním z velmi účinných nástrojů, jak odborné elektrotechnické veřejnosti usnadnit orientaci (nejen) v české legislativě, jsou právě vzdělávací semináře. Elektromontéři, revizní technici, projektanti, soudní znalci a další odborníci z oblasti elektrotechniky tak mají jedinečnou možnost nejen získat důležité informace o současné i připravované legislativě, ale také např. prodiskutovat své konkrétní problémy přímo s renomovanými přednášejícími.

Letošní seminář USZ měl na programu tyto tematické okruhy:

–        soudní znalec před soudem
(doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D., soudní znalec, Ústav soudního inženýrství VUT v Brně),

–        mechanismy úrazu elektrickým proudem a jejich vyhodnocení
(prof. MUDr. Robert Gürlich, CSc., přednosta Chirurgické kliniky FNKV Praha u 3.LFUK, soudní znalec, člen USZ;
MUDr.  Robert Zajíček, Ph.D., přednosta Kliniky popáleninové medicíny FNKV Praha u 3. LFUK),

–        nové a připravované normy v roce 2017/2018 a výhled do budoucna
(Ing. Pavel Vojík, ÚNMZ Praha, tajemník TNK 22, soudní znalec, člen USZ),

–        starší elektrická instalace z pohledu nových předpisů a norem a z toho vyplývající rizika pro práci revizního technika
(Ing. Miloslav Valena, soudní znalec v oboru elektrotechnika, člen předsednictva USZ, člen TNK 22),

–         posuzování starších objektů z hlediska ochrany před bleskem
(Ing. Jiří Kutáč, soudní znalec, předseda USZ, člen TNK 22).

Letošní (2017) říjnová vzdělávací akce Unie soudních znalců byla výjimečná účastí přednášejících lékařů z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Tito lékařští specialisté stojí až na samém konci tragických příběhů, které začínají nedbalostí, nevědomostí či lehkovážností při zacházení s elektřinou, ať už jde o nezodpovědné elektrotechniky či koncové uživatele. Jejich přednášky měly varující podtext a byly mementem a připomínkou toho, že jsme přece jenom křehké schránky a že je lepší prevence než bolestná náprava často nenapravitelného. Jinými slovy, že je třeba věnovat velkou pozornost a péči tomu, co děláme, proč to děláme a jak to děláme. Elektřina je totiž dobrý sluha, ale zlý pán.

---------------------------------------
O Unii soudních znalců
Unie soudních znalců je občanské sdružení, které bylo založeno v prosinci 2010. Členem Unie soudních znalců se může stát každá osoba starší 18 let nebo právnická osoba (nemusí tedy být nutně soudním znalcem). Hlavním cílem Unie soudních znalců je vzdělávání, zvyšování odbornosti a informovanosti. Také proto pořádá Unie soudních znalců pravidelné odborné přednášky a vzdělávací semináře.
http://www.uniesoudnichznalcu.cz

O společnosti UNIT
Agentura UNIT Pardubice je specialista především v oblasti technického vzdělávání. Poskytuje komplexní vzdělávání pro firmy, pořádá odborné semináře a technická školení pro pracovníky z oblasti elektro, radio- a telekomunikací, plynu, radiační a požární ochrany i legislativy. Má dlouhou tradici, skvělé reference a je již čtvrt století lídrem v tomto edukačním segmentu.
http://www.unit.cz 
--------------------------------------

(text, foto a video: Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021