Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Úspěšný kurz patentových rešerší

1. 12. 2017 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Asociace rozvoje invencí a duševního vlastnictví (ARID) pořádala 24. listopadu 2017 v PATLIB Centru ARID v Hradci Králové praktický kurz vyhledávání patentových informací. Odborným garantem byl Ing. Josef Zima, předseda ARID, workshop vedla přednášející a školitelka projektu PATLIB paní Daniela Filová.


Obr. 1. Kurz patentových rešerší v PATLIB Centru ARID v Hradci Králové

Každé materiální lidské dílo, tedy i každý výrobek, je sekundárním výsledkem lidské duševní činnosti. Právo týkající se duševního vlastnictví je v ČR tvořeno autorským právem, které je reprezentováno autorským zákonem, a právem průmyslového vlastnictví, jež je zakotveno ve více dílčích právních předpisech. Průmyslová práva jsou upravena zákony č. 14/1993 Sb., o opatřeních na ochranu průmyslového vlastnictví, č. 527/1990 Sb., o vynálezech a zlepšovacích návrzích, č. 207/2000 Sb., o ochraně průmyslových vzorů, č. 478/1992 Sb., o užitných vzorech, č. 529/1991 Sb., o ochraně topografií polovodičových výrobků, č. 206/2000 Sb., o ochraně biotechnologických vynálezů, č. 408/2000 Sb., o ochraně práv k odrůdám rostlin, č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách, a č. 452/2001 Sb., o ochraně označení původu výrobků.

V průmyslové a obchodní praxi mají značný význam především práva k výsledkům technické tvůrčí činnosti, tedy k technickým řešením. Podle povahy předmětu ochrany lze technické řešení chránit patentem na vynález, užitným vzorem, průmyslovým vzorem apod. Podmínkou vzniku práva a jeho ochrany je vždy kvalifikovaná registrace. Než se však přistoupí k této fázi, je třeba mít představu, nebo lépe jistotu v tom, zda moje řešení již někdo jiný nevymyslel a nezaregistroval si jeho ochranu. A právě zde může významným způsobem pomoci znalost vyhledávání v databázích patentových úřadů – českých, evropských, světových.


Obr. 2. Účastníci kurzu patentových rešerší v PATLIB Centru ARID 

Asociace rozvoje invencí a duševního vlastnictví (ARID) si je vědoma významu práce s patentovými databázemi, a proto uspořádala na toto téma kurz základů patentových rešerší. Jeho těžištěm bylo seznámit účastníky se základy práce s patentovou databází ESPACENET Evropského patentového úřadu. Odborná přednáška, nebo lépe lektorovaný kurz, sestávala z několika na sebe logicky navazujících bloků, které se týkaly požadavků klientů a základního rozdělení patentových rešerší, koncepce a skladby patentových dokumentů, základů vyhledávání v databázi ESPACENET, včetně praktického příkladu.

Čtyřhodinový kurz základů vyhledáváni v databázi ESPACENET byl je určen především pro pracovníky s rozhodovacími pravomocemi, ale i pro všechny ty, kteří chtějí udávat směr nových technologií a nebojí se ziskového využití duševního vlastnictví.

Lektorovaný kurz měl vynikající odbornou úroveň a jeho účastnici získali mj. informace o tom, jak se dostat k právně volným řešením, jak sledovat vývoj a trend v daném oboru nebo jak mít pod kontrolou aktivity konkurentů.

 –––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Stručně o ARID

ARID (Asociace rozvoje invencí a duševního vlastnictví) je zapsaný spolek působící od roku 2008 v oblasti školení, tvorby a ochrany duševního – především průmyslového vlastnictví.

Poskytuje poradenské služby v této oblasti pro veřejnost, podnikatelské subjekty a školy všech stupňů a šíří osvětu v této oblasti svou přednáškovou činností.

PATLIB centrum ARID je od roku 2010 v přímé spolupráci s Evropským patentovým úřadem (EPO) reprezentantem krajských PATLIB center České republiky.

ARID realizuje od roku 2009 ojedinělý program Mladý vynálezce, ve kterém učí žáky II. stupně základních škol zlepšovat věci okolo sebe – inovovat.

www.arid-hk.cz

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 (text, foto a video: Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021