Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Úspěchy a vývoj ČEZ ESCO za pět let působení

28. 2. 2020 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Vedení společnosti ČEZ představilo koncem ledna v holešovické La Fabrice tisku i zástupcům vlády, jak se za pět let od svého vzniku vyvinula společnost ČEZ ESCO (Energy Service Company), která se zaměřuje na moderní energetická řešení. Na vysoké cíle v podobě Green New Deal a emisně neutrálního kontinentu, které si do roku 2050 vytyčila Evropská komise, nenahlíží ČEZ jako na hrozbu, ale jako na příležitost.

„Když jsme před pěti lety ČEZ ESCO zakládali, věděli jsme, že sektor moderní energetiky rychle poroste. Sázka na tuhle kartu se ukázala jako správná a nese očekávané výsledky. Nynější směřování Evropy a důraz na ochranu klimatu do budoucna atraktivnost řešení poskytovaných ČEZ ESCO ještě posílí,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš (obr.).

ČEZ ESCO proniká svou činností do oborů elektromobility, osvětlování, inteligentních budov nebo fotovoltaiky. Zajímavou nabídkou pro majitele budov s minimálním ročním odběrem 50 MW·h je možnost pořídit fotovoltaiku od ČEZ ESCO, přičemž ČEZ fotovoltaiku zprovozní, zákazník platí jen za odebranou elektřinu a po patnácti letech provozu si může zařízení odkoupit za symbolickou jednu korunu.

ČEZ ESCO má nyní v Česku a na Slovensku šestnáct dceřiných společností, po pěti letech jeho existence roční tržby za nekomodity vzrostly na částku přesahující 6 miliard korun a provozní zisk před odpisy (EBITDA) na více než 500 milionů korun (odhad za rok 2019). ESCO společnosti ČEZ v současné době působí v pěti státech, pracuje v nich 5 500 zaměstnanců a ročně realizují přibližně 14 000 zakázek.

(ju)


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2020 na straně 16.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021