Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Unikátní záběry z kostela sv. Mikuláše na Staroměstském nám. pořídily drony z FEL ČVUT v Praze

26. 9. 2016 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

O pomoc při pořizování unikátních záběrů církevního objektu kostelu Sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí byla požádána skupina Multi-robotických systémů, působící na katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze. Mladí vědci snímali 22. září obtížně přístupná místa historických interiérů.

Snímání vysoko položených míst kopule kostela, která jsou jinak dostupná jen pomocí lešení, umožní správcům kostela lépe prozkoumat jednotlivé fresky a sochy a zjistit jejich stav. Duchovní Martina Viktorie Kopecká k dnešnímu mapování objektu říká: „Velice nás těší, že se nám podařilo s Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze tuto spolupráci dohodnout. Unikátní záběry nám mohou pomoci i s určením autorů historických maleb, u kterých zatím tvůrce jen odhadujeme.“

sv. Mikuláš a drony z FEL ČVUT

Tým Dr. Martina Sasky na místě vyzkoušel i unikátní techniku, založenou na vzájemné stabilizaci formace autonomních helikoptér, kde jedna z helikoptér nese kameru a ostatní helikoptéry nesou zdroj světla osvětlující scénu v předem určeném úhlu. Právě tento úkol skupina Multi-robotických systémů zkoumá.

„Byla to pro nás velice zajímavá zkušenost a jsem rád, že jsme si novou technologii mohli vyzkoušet na tak výjimečném místě, jako je kostel svatého Mikuláše.“, říká k dnešní akci Dr. Saska a dodává: „Je to pro nás unikátní příležitost nasnímat senzorická data v takto neobvyklém místě. Získaná informace nám umožní dále vyvíjet algoritmy umělé inteligence v multirobotických systémech a asistivní technologie pro podporu operátora helikoptéry v interiérech historických budov.“

Další informace o skupině Multi-robotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze naleznete na stránce: http://mrs.felk.cvut.cz.

Tisklové materiály FEL ČVUT

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021