Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Unikátní FlowTester umožňuje lepší diagnostiku a monitorování komunikačních sítí

1. 4. 2016 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

Vědci z katedry telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze úspěšně dokončili projekt FlowTester. Jeho cílem bylo proměnit know-how, získané v oblasti telekomunikačních sítí, v reálnou aplikaci, kterou budou moci využívat komerční subjekty.

Zkušenosti sbírané po dobu více než deseti let využil tým Dr. Zbyňka Kocura z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze k vývoji unikátního zařízení FlowTester, které umožňuje testování datových sítí. Díky dlouhodobé spolupráci katedry telekomunikační techniky s průmyslem je přidanou hodnotou znalostní databáze, na jejímž základě umí přístroj predikovat problémy v sítích a rovněž poskytnout podklady pro návrh optimálního způsobu jejich řešení. 

Celková funkčnost a spolehlivost navržené softwarové i hardwarové koncepce FlowTesteru již byla úspěšně testována, např. v datových sítích společností ČEZ a PRE a v současné době probíhá vyjednávání o využití některých modulů v komerčních síťových sondách a analyzačních nástrojích. 

Dr. Kocur k celému projektu říká: „Daný projekt není konečným, ale výchozím podhoubím, na kterém budeme dále vyvíjet a realizovat řadu výzkumných i komerčních projektů. V plánu je rovněž zvětšení okruhu přispěvatelů a mnohem hlubší zapojení našich studentů a doktorandů.″ A dodává: „Vzhledem k tomu, že jsou klíčové programové aplikace veřejně dostupné, počítáme se zapojením širší vývojářské komunity. Od toho si slibujeme mimo jiné rozšíření funkcionality, optimalizaci kódů a testování velkého rozsahu. Nově jsme přidali podporu platformy OpenWRT, která nám dá lepší možnost proniknout do světa Internet of Things a obecně provoz na malých síťových zařízeních.″ 

Na vývoji zařízení se podíleli jak výzkumníci, tak i studenti programu Elektronika a komunikace. Díky tomu se FlowTester může stát i výukovou pomůckou, která pomůže studentům lépe pochopit fungování komunikačních sítí. Napojení celého systému na simulační nástroj Omnet++ také dovoluje ověřit řadu simulačních modelů v praxi. 

Další informace k projektu FlowTester naleznete na stránce: http://flowtester.fel.cvut.cz.

FlowTester vznikl v rámci projektu „Materiální výzkum pro InovaSEED″, reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0304, který je spolufinancovaný z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace.

Tiskové materiály FEL ČVUT