Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 11/2019 vyšlo tiskem 6. 11. 2019. V elektronické verzi na webu 2. 12. 2019. 

Téma: Elektrické rozváděče a rozváděčová technika; rozvodny

Hlavní článek
Příčina mechanického chvění těžních synchronních motorů Palašer a jeho odstranění

Číslo 5/2019 vyšlo tiskem 16. 9. 2019. V elektronické verzi na webu ihned.

Činnost odborných organizací
Mezinárodní konference SVĚTLO 2019 – 6. oznámení
Zúčastnili sme sa kongresu Medzinárodnej komisie pre osvetlenie CIE 2019 vo Washingtone
Odborný seminár SLOVALUX 2019

Veletrhy a výstavy
Inspirujte se boho stylem i designem Dálného východu na podzimním veletrhu FOR INTERIOR

Aktuality

Finále celorepublikové soutěže Energetická olympiáda proběhne na FEL ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze pořádá v pátek 15. listopadu od 8.30 hodin Den…

Chystaná digitalizace stavebnictví pomůže zkvalitnit budovy a ušetřit miliardy Od roku 2022 bude muset být u všech nadlimitních veřejných zakázek v českém stavebnictví…

Co vozí energetici v autě? TETRIS CHALLENGE Co vše se vejde energetikům do auta, které používají metodu práce pod napětím (PPN) –…

ENERGO SUMMIT – vrcholná událost energetického sektoru 15. listopadu 2019 se na pražském výstavišti PVA EXPO PRAHA uskuteční již 5. ročník…

Více aktualit

Umělé maso z vesmíru

14.10.2019 | AFP | www.afp.com

Vytváření masa z buněk již není pouhou představou z říše science fiction: Ruskému kosmonautovi se to podařilo na palubě Mezinárodní vesmírné stanice a je pouze otázkou času, než tyto produkty dorazí do supermarketů.

Testy prováděné v září ve vesmíru vyústily v produkci hovězích, králičích a rybích tkání pomocí 3D tiskárny. „Tato nová technologie by mohla umožnit dlouhodobé cestování a podnítit náš zájem o průzkum vesmíru,“ uvedl pro AFP Didier Toubia, vedoucí izraelského startupu Aleph Farms, který poskytl buňky pro testování.

Umělé maso

Naším primárním cílem je prodávat maso na Zemi. Nechystáme se však nahradit tradiční zemědělství. Rádi bychom představili alternativu velkochovů.“ Podle prvních odhadů by se mohlo uměle pěstované maso dostat do supermarketů za přijatelnou cenu někdy během následujících pěti až dvaceti let.

Celý článek na AFP

Image Credit: Maastricht University

-jk-