Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 1/2020 vyšlo tiskem 20. 1. 2020. V elektronické verzi na webu 12. 2. 2020. 

Téma: Elektrotechnologie; Materiály pro elektrotechniku; Nářadí, nástroje a pomůcky

Hlavní článek
Využití mHealth technologií pro automatizovaný sběr a přenos dat pacientů s diabetem

Číslo 6/2019 vyšlo tiskem 9. 12. 2019. V elektronické verzi na webu 9. 1. 2020.

Činnost odborných organizací
Svetelnotechnická konferencia Vyšehradských krajín LUMEN V4 2020 – 1. oznámenie
23. mezinárodní konference SVĚTLO – LIGHT 2019
56. konference Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení v Plzni
Co je nového v CIE

Osvětlení interiérů
Halla osvětlila nové kanceláře Booking.com v centru Prahy

Aktuality

Výstavba 7. bloku JE Tchien-wan s reaktorem VVER-1200 začne už letos Ruská korporace pro atomovou energii Rosatom 20. ledna 2020 uvedla, že výstavbu 7. bloku…

Přístroje ABB pomáhají pěstovat chutná česká rajčata bez pesticidů Dát si v zimě čerstvá zralá rajčata, která by pocházela od lokálních pěstitelů, bylo až…

Česká komora architektů vyhlásila 5. ročník České ceny za architekturu Soutěžní přehlídka je otevřena architektonickým realizacím postaveným na území České…

FOR CITY 2020: Inovace pro města, obce i regiony Jaká inovativní řešení, která pomocí moderních technologií zvýší kvalitu života obyvatel…

Více aktualit

Umělé maso z vesmíru

14.10.2019 | AFP | www.afp.com

Vytváření masa z buněk již není pouhou představou z říše science fiction: Ruskému kosmonautovi se to podařilo na palubě Mezinárodní vesmírné stanice a je pouze otázkou času, než tyto produkty dorazí do supermarketů.

Testy prováděné v září ve vesmíru vyústily v produkci hovězích, králičích a rybích tkání pomocí 3D tiskárny. „Tato nová technologie by mohla umožnit dlouhodobé cestování a podnítit náš zájem o průzkum vesmíru,“ uvedl pro AFP Didier Toubia, vedoucí izraelského startupu Aleph Farms, který poskytl buňky pro testování.

Umělé maso

Naším primárním cílem je prodávat maso na Zemi. Nechystáme se však nahradit tradiční zemědělství. Rádi bychom představili alternativu velkochovů.“ Podle prvních odhadů by se mohlo uměle pěstované maso dostat do supermarketů za přijatelnou cenu někdy během následujících pěti až dvaceti let.

Celý článek na AFP

Image Credit: Maastricht University

-jk-