Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Umělé dřevo blíže realizaci díky výzkumu amerických vědců

8. 3. 2021 | BBC | www.bbc.com

Každoročně ubývá po celém světě kolem třiceti miliónů hektarů deštných pralesů, které kácíme pro dřevo. Američtí vědci nyní pracují na způsobu, jakým výrazně omezit ničení planety a zaměřili se na výrobu umělého dřeva. Namísto zdlouhavého čekání, než strom vyroste do požadované velikosti, tak budeme moci vyrábět náhražku dřeva v řádu několika měsíců.

Obrovskou výhodou této metody je možnost „pěstovat“ dřevo v požadovaném tvaru, čímž odpadá nutnost složitého průmyslového zpracování. Technologie využívá rostlinné buňky, které se uměle namnoží tak, aby měly vlastnosti dřeva. Princip technologie je podobný jako u laboratorního pěstování masa. Nejprve se extrahují živé buňky z listů rostliny, které se vloží do kapaliny, kde po namnožení vytvoří hmotu připomínající gel. Do gelu se vpraví rostlinné hormony způsobující tvorbu ligninu neboli organického polymeru, který je základní složkou dřeva a jejich manipulací vzniká umělé dřevo.

Umělé dřevo

Prakticky libovolného tvaru je následně dosaženo za použití 3D tisku. Další zpracování je na uvážení odběratele. Výzkumníkům se dosud podařilo tímto způsobem vytvořit pouze malé struktury, avšak základ pro budoucí produkci dřeva v požadované velikosti byl položen.

Celý článek na BBC

Image Credit: Unsplash

-jk-