Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Umělá kůže pro roboty využívající kamerový systém

22. 11. 2019 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Výzkumnému týmu ze Spolkové vysoké technické školy v Curychu (EHT Zurich) se podařilo vyvinout optický hmatový senzor vybavený řadou kamer, který shromažďuje informace o rozložení tlaku působícího na povrch materiálu. Tento senzor lze využít k vývoji kůže pro měkké roboty na bázi algoritmů pro počítačové vidění.

V porovnání s moderními technologiemi v této oblasti, jež využívají současně dostupné kamery, je obor zabývající se dotekem pro roboty dosud neprobádaný,“ uvedli pro Tech Xplore Camill Trueeb, Carmelo Sferrazza a Raffaello D'Andrea, výzkumníci provádějící studii. „Tento nedostatek se pokoušejí dohnat právě zařízení tohoto typu – využívají k tomu schopnosti senzorů určených pro vidění a nejmodernější algoritmy pro umělou inteligenci, které mají k dispozici obrovské množství výpočetních dat a výpočetní síly.“

Umělá kůže

Základem nového optického hmatového senzoru jsou čtyři kamery umístěné pod svrchní průhlednou vrstvou obsahující speciální kulovité částice. Při každém doteku sledují kamery pohyb těchto částic a na základě jejich deformace systém vyhodnocuje tlak vyvíjený na povrch.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Trueeb, Sferrazza a D’Andrea

-jk-