Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem 2. 6. 2021. V elektronické verzi na webu 28. 6. 2021. 

Téma: Elektrické stroje, pohony a výkonová elektronika; E-mobilita

Hlavní článek
Řešení vysoké hlučnosti vývodových transformátorů v elektrárně Ledvice

Číslo 3/2021 vyšlo tiskem
18. 6. 2021. V elektronické verzi na webu 19. 7. 2021.

Osvětlení interiérů
Osvětlení nového ateliéru Ronyho Plesla
Realizace osvětlení INGE aneb dobrých zpráv není nikdy dost

Měření a výpočty
Měřič UV záření VOLTCRAFT UV-500

Umělá inteligence pomůže tvořit kvalitnější proteiny

31. 3. 2021 | Chalmers University of Technology | www.chalmers.se/en

Vědcům ze švédské Chalmers University of Technology se podařilo využít schopností umělé inteligence a vytvořili funkčně aktivní proteiny. Pokrokový výzkum pomůže při rychlejším vývoji léků na bázi proteinů.

Proteiny jsou vysokomolekulární přírodní látky, které jsou podstatou všech živých organismů. Jejich úkolem je vytvářet, upravovat a odbourávat ostatní molekuly v buňkách. Bez nich bychom jednoduše nepřežili. Uplatnění nacházejí zejména v mnoha průmyslových procesech, například při výrobě potravinových doplňků nebo léků.

Umělá inteligence ve vědě

Současné metody produkce proteinů spoléhají na náhodné mutace proteinových sekvencí. S každou další náhodnou mutací však klesá aktivita proteinu, což činí celý proces velmi náročným po časové i finanční stránce. Švédští výzkumníci se proto zaměřili na umělou inteligenci a podařilo se jim vytvořit model schopný vytvořit novou verzi proteinu již za několik týdnů. Dalším krokem je prozkoumat možnosti technologie a jejího využití pro vylepšení konkrétních vlastností proteinu.

Celý článek na Chalmers University of Technology

Image Credit: Chalmers University of Technology

-jk-