Aktuální vydání

Číslo 8-9/2021 vyšlo tiskem 1. 9. 2021. V elektronické verzi na webu 30. 9. 2021. 

Téma: Elektrotechnika v průmyslu; Průmyslové automatizační prvky

Hlavní článek
Elektroenergetika ČR se bez nových flexibilních jaderných bloků neobejde

Číslo 4-5/2021 vyšlo tiskem
17. 9. 2021. V elektronické verzi na webu 17. 9. 2021.

Světelnětechnická zařízení
Rekonstrukce osvětlení podchodu a nástupišť vlakového nádraží Ústí nad Orlicí

Veřejné osvětlení
Osvětlení parku u Biskupství ostravsko-opavského v Ostravě
Venkovní osvětlovací soustavy a rušivé světlo
Generel verejného osvetlenia 9. časť
Environmentálne hľadiská

Umělá inteligence pomůže tvořit kvalitnější proteiny

31. 3. 2021 | Chalmers University of Technology | www.chalmers.se/en

Vědcům ze švédské Chalmers University of Technology se podařilo využít schopností umělé inteligence a vytvořili funkčně aktivní proteiny. Pokrokový výzkum pomůže při rychlejším vývoji léků na bázi proteinů.

Proteiny jsou vysokomolekulární přírodní látky, které jsou podstatou všech živých organismů. Jejich úkolem je vytvářet, upravovat a odbourávat ostatní molekuly v buňkách. Bez nich bychom jednoduše nepřežili. Uplatnění nacházejí zejména v mnoha průmyslových procesech, například při výrobě potravinových doplňků nebo léků.

Umělá inteligence ve vědě

Současné metody produkce proteinů spoléhají na náhodné mutace proteinových sekvencí. S každou další náhodnou mutací však klesá aktivita proteinu, což činí celý proces velmi náročným po časové i finanční stránce. Švédští výzkumníci se proto zaměřili na umělou inteligenci a podařilo se jim vytvořit model schopný vytvořit novou verzi proteinu již za několik týdnů. Dalším krokem je prozkoumat možnosti technologie a jejího využití pro vylepšení konkrétních vlastností proteinu.

Celý článek na Chalmers University of Technology

Image Credit: Chalmers University of Technology

-jk-