Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Umělá inteligence od ABB a Microsoftu pomáhá zajišťovat potravu udržitelným způsobem

13. 2. 2020 | ABB s.r.o. | www.abb.com

Společnost Norway Royal Salmon produkuje díky řešení od ABB a Microsoftu zdravější lososy při nižších nákladech a nižším zatížení životního prostředí.

Se vzrůstajícím počtem obyvatel na Zemi přichází naléhavá potřeba hledat nové a inovativní způsoby, jak pro všechny zajistit dostatek potravin. Z chovu ryb, kterému se začali ve Skandinávii věnovat v roce 1970, se postupně stalo významné průmyslové odvětví. Společnost Norway Royal Salmon (NRS) patří k předním producentům udržitelně chovaných lososů s ročním prodejem kolem 70 000 tun. Toto množství umožňuje konzumaci jednoho miliónu porcí lososa denně po celý rok.

Společnost NRS chová ryby v nejsevernějších částech Norska, kde panují tvrdé a někdy až nebezpečné podmínky. Proto se snažila hledat způsoby, jak zvýšit bezpečnost svých zaměstnanců, snížit provozní náklady a podporovat udržitelnost skandinávské akvakultury.

Čistější moře i vyšší efektivita

Společnosti ABB a Microsoft ve spolupráci s NRS vytvořily řešení, které umožní produkci kvalitních potravin bezpečnějším a ekologicky odpovědnějším způsobem. Řešení je založeno na umělé inteligenci a bylo využito v rámci pilotního projektu, který jasně prokázal možnost zvýšit efektivitu a bezpečnost zaměstnanců NRS, kteří již nyní nemusí být tak často na otevřeném moři jako dříve. Nová technologie rovněž pozitivně ovlivňuje uhlíkovou stopu, protože znamená menší provoz a lepší péči o chované ryby. Výsledkem tak je nejen čistější moře, ale i vyšší efektivita.

„Abychom mohli trvale zvyšovat bezpečnost jednotlivců a udržitelnost, spojili jsme se společnostmi ABB a Microsoft a společně se pokusili vyvinout inovativní způsoby, které nám umožní dosahovat ve všech aspektech lepší výkony,“ uvedll Arve Olav Lervag, provozní ředitel společnosti NRS.

Podvodní fotoaparáty pořizují fotografie lososů žijících v podmořských sádkách

Technologie ABB dokáže počítat lososy automaticky

Společnosti ABB a Microsoft vyvinuly technologii, která umožňuje vizuální detekci předmětů na dálku. V tomto případě je tato technologie využita pro odhad množství biomasy a zjišťování počtu rybí populace. Technologie umožňuje sledování růstu lososí populace a snižuje zátěž zaměstnanců NRS. Současně bude sbírat kritická data týkající se produkce lososů.

Podvodní fotoaparáty pořizují fotografie lososů žijících v podmořských sádkách, umístěných kilometry daleko od pobřeží. Video záznamy doplňuje vrstva umělé inteligence, díky níž je možné měřit a počítat lososy automaticky.

„Řešení využívající naši platformu ABB ABilityTM umožňuje sledovat zdravotní stav ryb a jejich chování a následně pak minimalizovat dopad na životní prostřední a snižovat provozní náklady, díky nimž společnost NSR dosahuje nové úrovně konkurenceschopnosti,“ vysvětluje Guido Jouret, ředitel digitálních řešení ABB.

„Všechny zúčastněné strany se do projektu pustily s odhodláním zajistit udržitelný zdroj potravin do budoucnosti. Jsou to právě takovéto společně vyvíjené inovace a spolupráce mezi inženýrskými týmy a zákazníky, které umožňují zajistit maximální přínosy. Během několika málo měsíců jsme se dostali od úvodní myšlenky k instalaci řešení přímo na místě,” dodal Christian Bucher, globální specialista na umělou inteligenci společnosti Microsoft.

Tiskové materiály ABBBA Consulting