Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ultratenký tlakový senzor zaznamenává pohyb a hmat

20. 11. 2020 | University of Tokyo | www.u-tokyo.ac.jp/en

Výzkumníci z Tokijské univerzity vyvinuli ultratenký tlakový senzor, který po přiložení na kůži měří způsob interakce prstů s různými předměty. Získaná data mohou být uplatněna v lékařství a dalších technologických oborech. Otěruvzdorný senzor má minimální dopad na citlivost prstů nositele a schopnost uchopovat předměty.

Existuje mnoho důvodů pro zaznamenávání pohybu a ostatních fyzických atributů rukou a prstů. Naše ruce jsou primárními nástroji pro přímou interakci a manipulaci s předměty v našem bezprostředním okolí. Data naměřená pomocí senzoru tak mohou pomoci vědcům na poli sportu a lékařské vědy, stejně jako neurovědy a dalších. Zaznamenat tato data však není snadné.

Tlakový senzor

Konečky našich prstů jsou nesmírně citlivé, a to do takové míry, že supertenká plastová fólie o tloušťce několika miliontin metrů dokáže ovlivnit jejich schopnost vnímat okolní prostředí,“ uvedl Sunghoon Lee z Tokijské univerzity. „Nositelný senzor pro konečky prstů tak musí být extrémně tenký, což však nepříznivě ovlivňuje jeho pevnost a zvyšuje náchylnost k poškození v důsledku opakovaných pohybů. Abychom tomuto předešli, vytvořili jsme speciální funkční materiál, který je nejen tenký, ale současně porézní.“

Celý článek na University of Tokyo

Image Credit: University of Tokyo

-jk-