Aktuální vydání

Číslo 11/2020 vyšlo tiskem 11. 11. 2020. V elektronické verzi na webu 2. 12. 2020. 

Téma: Elektrické rozváděče a rozváděčová technika

Inovace, technologie, projekty
Nový energetický zákon: příležitost pro energetická společenství
Datová centra – představení třetí
REMA od října plošně navyšuje finanční příspěvek na zajištění zpětného odběru elektrozařízení

Číslo 4-5/2020 vyšlo tiskem 18. 9. 2020. V elektronické verzi na webu ihned.

Účinky a užití optického záření
Rostliny a světlo v biofilním interiéru Část 12
Rostliny a světlo ve veřejných prostorách
Melanopická denná osvetlenosť v budovách

Veletrhy a výstavy
FOR INTERIOR 2020: Inspirace pro bydlení a trendy světa nábytku a interiérů

Ultratenký tlakový senzor zaznamenává pohyb a hmat

20. 11. 2020 | University of Tokyo | www.u-tokyo.ac.jp/en

Výzkumníci z Tokijské univerzity vyvinuli ultratenký tlakový senzor, který po přiložení na kůži měří způsob interakce prstů s různými předměty. Získaná data mohou být uplatněna v lékařství a dalších technologických oborech. Otěruvzdorný senzor má minimální dopad na citlivost prstů nositele a schopnost uchopovat předměty.

Existuje mnoho důvodů pro zaznamenávání pohybu a ostatních fyzických atributů rukou a prstů. Naše ruce jsou primárními nástroji pro přímou interakci a manipulaci s předměty v našem bezprostředním okolí. Data naměřená pomocí senzoru tak mohou pomoci vědcům na poli sportu a lékařské vědy, stejně jako neurovědy a dalších. Zaznamenat tato data však není snadné.

Tlakový senzor

Konečky našich prstů jsou nesmírně citlivé, a to do takové míry, že supertenká plastová fólie o tloušťce několika miliontin metrů dokáže ovlivnit jejich schopnost vnímat okolní prostředí,“ uvedl Sunghoon Lee z Tokijské univerzity. „Nositelný senzor pro konečky prstů tak musí být extrémně tenký, což však nepříznivě ovlivňuje jeho pevnost a zvyšuje náchylnost k poškození v důsledku opakovaných pohybů. Abychom tomuto předešli, vytvořili jsme speciální funkční materiál, který je nejen tenký, ale současně porézní.“

Celý článek na University of Tokyo

Image Credit: University of Tokyo

-jk-