Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ultra tenký fotoaparát vytváří snímky bez tradiční čočky

23. 6. 2017 | Caltech | www.caltech.edu

Žádný fotoaparát - ani ten v moderním chytrém telefonu - není zcela plochý díky použité optice: čočce, která musí být zkonstruována v určitém tvaru a velikosti. Inženýři z Kalifornského technologického institutu však vyvinuli nový fotoaparát, který namísto čočky využívá ultra tenkou fázovou optickou sadu (OPA). Tato sada umí výpočetně v podstatě to samé, k čemu čočka využívá velký kus skla: ovládá přicházející světlo a vytváří snímek.

Optické čočky mají zakřivení, které směřuje dopadající světlo na film, či v případě digitálního fotoaparátu na obrazový snímač. OPA využívá sadu světelných přijímačů, z nichž každý je schopen určitým způsobem ovlivnit fázový posun přijímaného světla. Fotoaparát tedy dokáže „nahlížet” do různých směrů a zaostřit na více předmětů.

Fotoaparát bez čočky

„Je to, jako kdybyste si k oku přiložili tenkou slámkou a podívali se na konkrétní předmět v rámci zorného pole. Tím, že dokážeme manipulovat světlem, namísto abychom museli pohybovat mechanickým předmětem, umíme vytvořit snímek neuvěřitelnou rychlostí,” uvedl vedoucí studie Reza Fatemi.

Celý článek na Caltech

Image Credit: Caltech/Hajimiri Lab

-jk-