Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Ultra lehký keramický aerogel odolávající extrémním teplotám

15. 2. 2019 | UCLA | www.ucla.edu

Výzkumníci UCLA vytvořili ve spolupráci s kolegy z dalších osmi výzkumných ústavů extrémně lehký a velmi odolný keramický aerogel. Materiál vyniká extrémní odolností vůči vysokým teplotám a mohl by tedy posloužit jako ideální izolátor pro rakety směřující na vesmírné mise.

Keramické aerogely jsou využívány k izolaci průmyslových zařízení již od 90. let 20. století a americká NASA je využívá k izolaci planetárních sond vysílaných na povrch Marsu. Nová verze aerogelu je mnohem odolnější při vystavení extrémním teplotám a jejím výkyvům, a zároveň také mnohem lehčí. Výborné elasticity je dosaženo díky unikátnímu uspořádání atomů a jedinečné mikroskopické struktuře.

Keramický aerogel jako izolátor pro rakety

Na rozdíl od ostatních keramických materiálů se nová verze aerogelu po zahřátí smršťuje, a to kolmo ke směru stlačení – pro představu, zatlačíte-li na tenisový míček, jeho střed se stáhne do sebe, namísto ven. Následkem toho je materiál v porovnání s moderními keramickými aerogely mnohem flexibilnější a odolnější: Lze jej bez poškození stlačit až na pět procent jeho původního objemu, což je několikanásobně méně v porovnání s dvaceti procenty, kterými se mohou chlubit dnešní nejmodernější aerogely.

Celý článek na UCLA

Image Credit: Oszie Tarula/UCLA

-jk-