Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 8-9/2018 vyšlo tiskem 4. 9. 2018. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Elektrotechnika v průmyslu; 60. mezinárodní strojírenský veletrh v Brně

Hlavní článek
Smart Cities (3. část – 2. díl)

Číslo 5/2018 vyšlo tiskem 17. 9. 2018. V elektronické verzi na webu ihned.

Osvětlení interiérů
Výběr svítidla podle konceptu interiéru
Unikátní kniha o interiérech právě v prodeji
Pozvánka na seminář Interiéry 2018 – výjimečná akce již posedmé

Aktuality
Pan profesor Jiří Habel odešel – vzpomínky zůstanou

Aktuality

TECHNOLOGICKÉ FÓRUM konfrontovalo Programové prohlášení vlády pro stavebnictví Odborný kongres TECHNOLOGICKÉ FÓRUM: investice_technologie zahájil mezinárodní stavební…

Robosoutěž 2018 pro středoškolské týmy Soutěž je určena pro tříčlenné středoškolské týmy z České republiky. Úkolem každého týmu…

Konference TECHNOLOGICKÉ FÓRUM přivítá odborníky i politickou špičku včetně premiéra Mezinárodní stavební veletrh FOR ARCH zahájí 18. září 2018 odborná konference…

ABB má novou ředitelku marketingové komunikace a PR Kateřina Pištorová přišla do ABB Česká republika ze společnosti Siemens, kde více než tři…

Více aktualit

Ultra lehká forma hliníku

25.09.2017 | Utah State University | www.usu.edu

Hodíte-li hliníkovou lžíci do nádrže s vodou, klesne ke dnu. To proto, že hliník je ve své obvyklé formě hustší než voda, říká chemik Utah State University Alexander Boldyrev.

Pokud však použijete výpočetní modelování a změníte strukturu hliníku na molekulární úrovni, jako to udělali výzkumníci americké univerzity, vznikne ultra lehká krystalová forma hliníku, která je lehčí než voda.

Ultra lehký hliník

Výpočty potvrdily, že nová metastabilní struktura je lehká forma krystalového hliníku s hustotou 0,61 g/cm3. Pro porovnání hustota běžné formy hliníku je 2,7 g/m3. Nová vlastnost tak otevírá dveře pro využití tohoto nemagnetického, korozi odolného, rozšířeného, relativně nenákladného a snadno vyrobitelného kovu v mnoha vědních a průmyslových oborech.

Celý článek na Utah State University

Image Credit: Utah State University

-jk-