Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Účinnější přeměna rostlinného odpadu na biopalivo

15. 1. 2020 | Rutgers University | www.rutgers.edu

Výzkumníci z Rutgers University vyvinuli nový proces umožňující levnější výrobu biopaliva z rostlinného odpadu a potenciálně tak přispěli k rozšíření udržitelné varianty fosilních paliv. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Green Chemistry.

Metoda využívá rozpouštědlo na bázi amonné soli, jež rychle mění rostlinná vlákna na cukry potřebné k produkci etanolu. Její výhodou je, že na rozdíl od obvyklých procesů funguje při pokojové teplotě. Další předností je až 50násobně účinnější přeměna celulózy na cukry díky enzymům, které tvoří 15 – 20 procent výrobní ceny biopaliva z biomasy. Tato složka se podílí hlavní měrou na snížení produkčních nákladů.

Účinnější biopalivo

Rozpouštědlo rovněž dokáže z rostlinného odpadu extrahovat více než 80 procent ligninu. Tato důležitá stavební složka má za úkol spojovat mezibuněčná vlákna a zpevňovat celulózové molekuly v rámci buněčných stěn. Dalším krokem bude optimalizace procesu pro použití s kukuřičnou slámou, komunálním odpadem a dalšími druhy plodin a dosažení vyšší účinnosti enzymů.

Celý článek na Rutgers University

Image Credit: Pexels

-jk-