Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

uArm – miniaturní robotická ruka, kterou si sestavíte sami

5. 2. 2014 | |

Robotické ruce v továrnách neúnavně sestavují těžké konstrukce, řežou kov jako máslo a vykonávají všechny důležité a přitom pro člověka nebezpečné činnosti. Pokud po takové ruce toužíte a nejste zrovna majiteli průmyslové firmy, v podstatě nemáte šanci nějakou takovou ruku vlastnit. Jsou příliš drahé. Tedy do teď byly. Nyní si můžete pořídit a sestavit vlastní malou robotickou ruku na pracovní stůl, nebo na kuchyňskou linku.

Startup uFactory – zkrácenina anglického „Your factory“ vyrábí opensourcové hardwarové kity robotických rukou a chce tím pomoci lidem naučit se něco více o elektronice a robotech. Majitelé jsou přesvědčeni, že je skvělé mít vlastního robota, jenom je zbytečné, aby za něj běžný smrtelník platil 5000 dolarů.

uArm je miniaturní verze standardní průmyslové robotické ruky. Tělo je sestaveno buď z laserem řezaného dřeva, nebo z akrylových dílů. Ruka je řízena mikroprocesorem Arduino a osazena běžnými RC servomotory. Většina hmotnosti je uložena v základně ruky, čímž se zlepšuje její stabilita. Čtyřmi přísavkami ji snadno upevníte na jakýkoliv čistý a rovný povrch. V balení je buď standardní uchopovací koncovka (gripper) nebo vakuový manipulátor.

Základní funkce lze naprogramovat prostřednictvím smartphonu s iOS nebo operačním systémem Android. Spíše než funkčním zařízením do domácnosti je uArm perfektní výukovou pomůckou. Ruka je k předobjednání přes Kickstarter a k dodání v květnu 2014. Hardware i software jsou otevřené úpravám. Autoři na Kickstarter požadovali na spuštění projektu 5000 dolarů, během 42 dní však získali 35 000, k dnešnímu dni (5. února 2014) je  ve fondu projektu 99 506 dolarů.

Více na stránkách uFactory