Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

U Kata vyprodáno

20. 10. 2015 | Elektro | www.eel.cz

V polovině října pořádala vzdělávací agentura L.P.Elektro v Kutné Hoře v hotelu U Kata dvoudenní seminář pro revizní techniky elektrických zařízení, jehož hlavním a jediným tématem byla revizní zpráva.

Všichni revizní technici nepochybně velmi dobře vědí, co je revizní zpráva a že se musí po vykonané revizi vyplnit. Ne všichni však to umí udělat správně, ať už z nedbalosti nebo z neznalosti. Pro některé může být revizní zpráva dokonce banální záležitostí, které nehodlají věnovat ani o kousek víc ze svého drahocenného času. V těchto případech pak může dojít ke kuriózním situacím, kdy revizní technik „obšlehne“ starou revizní zprávu na revizi zařízení, které už několik let neexistuje.

Mezi tyto „střelce od stolu“ však zcela jistě nepatřili účastníci tohoto semináře, kteří se chtěli dozvědět z úst těch nejpovolanějších – profesionálních školitelů s revizní praxí, co by měla revizní zpráva správně obsahovat po formální i faktické stránce. V tomto smyslu si účastníci nemohli zvolit lepší akci. Trojice školitelů – Jiří Sluka a Vladimír Macháček (Technická inspekce České republiky) a Milan Dolenský (revizní technik) pro ně připravila dvoudenní odbornou instruktáž, která zmapovala revizní zprávu ze všech možných úhlů i typických aplikačních oblastí a zformulovala je do  tzv. typových vzorů. Šlo např. o oblasti bytové a administrativní výstavby, o průmyslové a zemědělské objekty, některá zdravotnická zařízení, fotovoltaické elektrárny, systémy ochrany před bleskem, elektrické instalace pracovního stroje, prostory s nebezpečím výbuchu, transformovny 22/0,4 kV, náhradní zdroje (UPS, dieselagregáty), elektrická zařízení napájená měniči frekvence aj. Přestože v elektrotechnické praxi asi neexistují dvě naprosto stejné situace, které musí revizní technik řešit, je možné tyto doporučené typy revizí využít jako předlohy pro správné vypracování revizní zprávy.

Ing. SlukaObr. 1. Ing. Jiří Sluka (TIČR) při své přednášce o revizní zprávě

Závěrem lze konstatovat, že dvoudenní seminář o revizní zprávě byl nejen zcela vyprodaný, ale i naprosto skvělý, a to jak po stránce organizační, tak obsahové. Jedničku s hvězdičkou si pak zaslouží sami přednášející, kteří připravili skvělou a akční prezentaci problematiky revizí a revizních zpráv. Přidanou hodnotou pro účastníky pak byly cenné postřehy přednášejících z jejich vlastní revizní činnosti i jejich zkušenosti s revizními zprávami z pohledu inspektora TIČR.

výstavka
Obr. 2. Výstavka měřících přístrojů v rámci doprovodného programu semináře

Ing. MacháčekObr. 3. Diskuse s přednášejícími (uprostřed Ing. Vladimír Macháček, TIČR) 

(text, foto a video Kl)

O vzdělávací agentuře L.P.Elektro

L.P.Elektro patří v oblasti vzdělávání elektrotechniků již téměř dvacet let k naprosté špičce v České republice. Na jejích akcích vystupují jako přednášející přední odborníci s různým zaměřením v oboru elektrotechniky, ať už jde o projektanty, normotvůrce, inspektory, odborné konzultanty nebo specialisty na bezpečnost. Zájem o vzdělávací akce L. P. Elektro – semináře, školení, kurzy atd. – je opravdu mimořádný a často bývá kapacita míst dlouho před termínem vyčerpána. Jejich klientelu tvoří široká odborná veřejnost, a to především revizní technici, projektanti, elektrikáři, pracovníci elektromontážních firem, pracovníci obsluhy a údržby, orgány dozoru BOZP, podnikatelé v elektrotechnice a další specializovaní elektrotechnici.

Vzdělávací agentura L.P.Elektro pořádá školení po celé republice. Provádí školení živě i v podobě e-learningu, připravuje projektanty k autorizačním zkouškám České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT), vydává vlastní tištěnou odbornou literaturu, účastníci jejich školení získávají automaticky výhody člena exkluzivního Benefit klubu atd.