Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tým SPŠE Ječná v evropském finále ESA CanSat Competition 2015

29. 12. 2014 | |

Evropská vesmírná agentura oznámila 19. prosince jména šesti týmů vybraných pro finále evropské soutěže CanSat, která se bude konat ve dnech 25. až 28. června 2015 v Portugalském Santa Cruz. Kromě vítězů národních soutěží CanSat se finále účastní 6 týmů ze zemí, které svou národní soutěž nemají. Ty vybírá přímo ESA a letos se takových návrhů se sešlo 30. Mezi vybranými týmy je také tým GirlsSAT 2015 ze SPŠE Ječná. Ve finále se tak utká celkem 18 týmů.

CanSaty jsou malé studentské napodobeniny družic uložené do třetinkové plechovky od nápoje, do níž se vejdou vybrané základní systémy, které lze nalézt i ve skutečných kosmických sondách. CanSaty nelétají do vesmíru, ale jsou uvolněny z rakety nebo balónu ve výšce přibližně 1 kilometr nad zemí. Na své cestě k Zemi na padáku musí provést zadané úkoly a nakonec i bezpečně přistát.

Soutěž European CanSat Competition vyžaduje, aby každý soutěžní exemplář splnil základní úkoly, jimiž jsou naměření teploty a tlaku vzduchu a odeslání těchto dat pozemní přijímací stanici alespoň jednou za sekundu. Kromě toho musí každý soutěžní CanSat splnit ještě druhý úkol, navržený a připravený samotným soutěžním týmem. Může jít o měření dalších parametrů okolního prostředí, jako je zrychlení, poloha, nebo okolní radiace, nebo může být provedeno přistání s použitím vlastních navržených mechanismů.

Každý tým se skládá ze 4 až 10 studentů středních škol ve věku 16 let a více, a úkoly plní s pomocí učitele nebo školitele. Vybrané týmy nyní budou rozpracovávat své projekty a pravidelně předkládat ESA zprávy o postupu prací. ESA na základě obdržených zpráv týmům posílá zpětnou vazbu a rozhoduje o tom, zda je daný CanSat schopen ostré účasti v soutěži.

Týmu GirlsSAT držíme palce!

Více informací na stránkách European Space Agency
Image Credit: ESA