Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tým specialistů na internet věcí vede student Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze

2. 1. 2017 | FEL ČVUT | www.fel.cvut.cz

Tomáš Záruba, student programu Elektrotechnika, energetika a management Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, založil, společně s dalšími kolegy, startup Byzance. Ten se zaměřuje na rapidně rostoucí trh internetu věcí (IoT). Členové jeho týmu se zabývají nástroji pro vývoj a dlouhodobou správu IoT, a to včetně bezpečnosti. Do příštího roku plánují výrazný rozvoj této technologie. K jeho dosažení vyvinuli univerzální stavebnici hardwaru, jež pomůže překonat problémy mezi vývojem prototypu a masovou produkcí.

Vědci z ČVUT se problematikou internetu věcí již léta intenzivně zabývají na několika úrovních. Jejich snahou je dostat technologie z akademické půdy k reálnému a komerčnímu použití. „To se nám po dvou letech vývoje podařilo,“ uvádí Tomáš Záruba. „A to i díky zkušenostem celého týmu napříč ČVUT.“ Čtrnáctičlenný tým se skládá z absolventů a studentů Fakulty elektrotechnické, Fakulty informačních technologií a také Masarykova ústavu vyšších studií. Jeden z autorů technologie, vedoucí inženýr z katedry kybernetiky Martin Borýsek komentuje úspěch projektu: „Naším cílem je vyvinout univerzální platformu a nástroje, které by byly globální a uměly by obsluhovat a bezpečně spravovat miliony zařízení bez nutnosti rozsáhlých zkušeností a potřeby velkého množství specialistů, jako je tomu dnes.“ To je jeden z řady palčivých problémů české ekonomiky, který poslední roky výrazně brzdí růst místních firem. Špičkových vývojářů a technologů chybí přes 20 000. Proto je i jedním z hlavních cílů vlády a ČVUT, aby zvedly zájem o techniku, a to i mezi dívkami.

V Byzance jsou hrdí, že po roce a půl jsou vidět výsledky jejich pokrokového firmwaru, který vývoj internetu věcí do budoucna výrazně usnadní a minimálně o řád zlevní. „Jsme schopni poskytnout technologie ke Smart Cities, k Průmyslu 4.0 i k chytrým spotřebičům, které teprve budou vznikat,“ říká Jakub Chromec, další student elektrotechniky, který má v Byzance na starosti obchod.

Hlavním rozdílem oproti nabídce poskytované nadnárodními koncerny je pojetí správy hardware, který tým v Byzance chápe hlavně jako službu. Právě na tom je postavený i jejich obchodní plán. Ten nevychází z vysokých prodejních obratů za Embedded Hardware, nýbrž z provize za správu připojených prvků IoT, podpory jejich vývoje, chodu firmwaru, datové obsluhy a zajištění bezpečnosti. Řešení vyniká zejména špičkově zvládnutým propojením vývoje elementárních koncových zařízení s cloudem. To vše je možné díky od základů vyvinutému „průmyslovému operačnímu systému“ pro chytrá zařízení.

Byzance v budoucnu počítá s úzkou spoluprací právě s ČVUT a fakultními středními školami. Chce postavit laboratorium, kde by studenti měli k dispozici funkční hardware. „Ten v podstatě nikdo nemůže pokazit, je odolný i vůči kreativnějším typům studentů. Má recovery režimy, vždy se nějak vzpamatuje,“ doplňuje Záruba.

Informace o projektu Byzance jsou k dispozici na stránce https://www.byzance.cz/.

Tiskové materiály FEL ČVUT

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021