Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Týden vědy a techniky AV ČR nabídne rekordních 600 akcí

31. 10. 2016 | Akademie věd ČR | www.tydenvedy.cz

Co mají společného astrofyzik Jiří Grygar, fotograf Petr Jan Juračka, profesor imunologie Václav Hořejší, moderátor Daniel Stach, 3D tisk nebo film Kronika králů? Všechny spojuje věda a také 16. ročník festivalu Týden vědy a techniky AV ČR, ve  kterém se od 1. do 13. listopadu uskuteční na 600 akcí po celé České republice. Vstup na veškerý program festivalu je zdarma.

Týden vědy a techniky AV ČR 2016

Festival přináší řadu novinek

„V letošním roce jsme se rozhodli vytvořit sekci „speciální program“, který vedle netradičních science show zahrnuje například i koncerty, křest knihy, komentované prohlídky, pozorování ptactva, projížďku elektromobilem nebo divadelní hru. Festival se také bude věnovat vyšším smyslům – bezpečnosti, rakovině prsu nebo boji proti depresím,“ shrnuje novinky festivalu jeho manažerka Eva Jurková.

Sběratelé kostí po česku i Horizont událostí

Festivalovým děním ožije tradičně budova Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze. První dva listopadové týdny se zde uskuteční přednášky, výstavy, workshopy či experimenty. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet medicínu v praxi, ekologický 3D tisk či poodhalit, jak postupují kriminalističtí antropologové při identifikaci kosterních pozůstatků.

Mottem 16. ročníku je „Za hranice známého“, a právě její překročení ztvární světelná výstava Event horizont, která se pokusí zprostředkovat pocit při cestě za horizont událostí.

Filmová sekce uvede dokumenty i sci-fi

Unikátní český film Kronika králů, satirická komedie Oldřicha Lipského Muž z prvního století, sci-fi snímek Ikárie XB 1nebo dokumentární snímek Pohyby o skupině českých geologů, kteří se vypravili za polární kruh – to jsou filmy, které v rámci festivalu promítnou pražská kina.

Posiluje program v regionech

Oproti předchozím rokům se organizátoři více zaměřili také na program v menších městech a regionech napříč Českou republikou, akcemi nabitý listopad tak potěší příznivce vědy například ve Vsetíně, kam přijede Michaela Musilová ze Slovenské organizace pro vesmírné aktivity, která povede příští simulovanou misi na Mars.

Dny otevřených dveří

Veřejnosti se v rámci festivalu otevře 82 pracovišť Akademie věd České republiky a partnerských organizací. Mezi jinými například Ústav přístrojové techniky AV ČR, který návštěvníkům nabídne prohlídku šesti laboratoří a představení divadla ÚDiF (Úžasné divadlo fyziky), nebo elektrárny Skupiny ČEZ.

Vědou ožije celá Česká republika

Týden vědy a techniky AV ČR je největší vědecký festival v České republice, jehož programem ožijí v listopadu všechna krajská města a mnoho dalších míst po celé České republice. Zájemce o vědu čekají přednášky, výstavy, dny otevřených dveří, dokumentární filmy, workshopy, vědecké kavárny a mnohé další aktivity napříč všemi vědními obory. Vstup na všechny akce festivalu jsou zdarma. Na některé akce (zejména přednášky, vědecké kavárny, science show a filmy) je však potřeba rezervovat si dopředu místo na www.tydenvedy.cz.

Tiskové materiály AV ČR