Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

TUL: Dětská univerzita pošesté, poprvé placená

2. 11. 2015 | T-UNI Liberec | tuni.tul.cz

Dětská univerzita v Liberci ve čtvrtek 29. října slavnostně zahájila v pořadí již 6. ročník. Přízeň Dětské univerzitě tradičně projevila Dana Drábová svojí přednáškou Svět energie, následovala fyzikální a chemická show s efektními pokusy, pak slavnostní imatrikulace s předáním indexů.

Zájem byl tradičně velký přesto, že rodiče na provoz kurzů musejí poprvé finančně přispět, za roční kurz zaplatit 2 500 korun. Podle vedoucího projektu Dětské univerzitay Miloše Hernycha to byla jediná možnost, jak kurzy na půdě Technické univerzity udržet, protože letos nebylo možné čerpat z evropských dotací. Vzdělávací program určený dětem se zájmem o vědu a techniku zachránila půlmilionová dotace Libereckého kraje, ani tak se ale bez spolufinancování rodičů Dětská univerzita neobešla.

Vzhledem k novým podmínkám nabízí letos Dětská univerzita zredukovaný počet kurzů. „V nabídce máme 25 kurzů pro žáky druhých až devátých tříd základních škol a také pro středoškoláky. Zájem byl velký, přihlásilo se více než 250 uchazečů, a tak jsme museli u těch stávajících některých oborů navyšovat kapacitu. Nejžádanější byl asi obor 3D technologie a o obor Nanomateriály, kde jsme měli skutečně velký převis. Jediný obor, který se ne zcela naplnil, byl obor Úpravy textilních materiálů. To bylo pro nás překvapení, protože tento obor byl vždy žádaný,″ řekl Hernych.

Poplatek za kurz většině rodičů nevadí. Věří, že je to dobrá investice. „K elektronice mám blízko, tak jsme ho přihlásili, i přes ten poplatek. Pokud ho to bude bavit, nebudou to vyhozené peníze. Řekl Miroslav Kuna, který přihlásil svého syna Tomáše na kurz Programování robotů. Tomáše to baví a mluví o tom, že se příští rok přihlásí do pokračovacího kurzu. „Prý si budu moci naprogramovat robota, který složí Rubikovu kostku. To je fakt super. tvrdí Tomáš.

Zaplatit za kurz nevadilo ani Radce Pechové nevadilo. „Vychází to na pololetí 1000 korun přibližně, takže ty ceny těch kroužků jsou vlastně stejné. Beru to jako investici do vzdělání. V našem regionu jsou důležité technické obory, protože na ně navazuje liberecká vysoká školu, říká maminka studenta Dětské univerzity.

Dětskou univerzitu pořádala naše univerzita pět let v rámci projektů podporovaných Evropskou unií. Celkem Dětskou univerzitu v těchto pěti ročnících úspěšně ukončilo na dva tisíce absolventů. Díky evropským dotacím byly kurzy zcela zadarmo včetně pomůcek, materiálu i občerstvení. Šestý ročník se nepodařilo zajistit z žádného grantu. Pomocnou ruku podal Liberecký kraj. Půlmilionový příspěvek Libereckého kraje pomůže univerzitě překlenout čas do začátku nového grantového období, kdy bude možné opět přihlásit nové projekty. „Dětská univerzita je výborný projekt, oblíbený mezi rodiči a dětmi, který si rozhodně zaslouží podporu. Navíc podněcuje zájem dětí o technické obory a přírodovědné obory, ve kterých v praxi chybí dostatek kvalitních odborníků. I proto se kraj rozhodl Dětskou univerzitu finančně podpořit, řekl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Podle rektora Technické univerzity v Liberci je investice do výchovy dětí a mládeže nezbytná a prozíravá. „Je důležité, aby děti již v útlém věku zjistily, že se nemusí matematiky, fyziky či chemie a techniky bát. A pokud naopak poznají, že to jsou obory zajímavé a že je baví poznávat něco nového, touha po poznání jim zůstane. Pak je šance, že začne technicky vzdělaných odborníků zase přibývat, tvrdí profesor Kůs.

To potvrzuje i Jaroslav Semerád, který na univerzitě vede kurzy Základy elektrotechniky a Základy konstrukce a modelování. Aby děti získaly k technice vztah, musí se k ní přitáhnout co nejdříve, vysvětluje. „Zjistili jsme, že když ty děti podchytíte do té páté, šesté třídy, tak to není až takový problém, aby si zvykly. Prostě aby se s tím sžily.

Dětská univerzita už neodmyslitelně k Technické univerzitě patří a vedení univerzity ji chce udržet i v budoucnu. „Zatím nebyly spuštěny dotační programy, které se týkají nadané mládeže. Takže netušíme, jak to bude příští rok. Pokud by se ale nepodařilo sehnat peníze z veřejných zdrojů, tak budeme hledat peníze jinde. Obrátíme se třeba na firmy, které se dlouhodobě potýkají s nedostatkem technicky vzdělaných odborníků. Je proto i v jejich zájmu, aby se zvýšil zájem o studium technických oborů, uvedl Miloš Hernych.

J. Kočárková
Foto: Radek Pirkl