Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Trojnásobná kapacita 3D tisku plastů: Zrychlujeme výrobu na zakázku

26. 4. 2019 | HENNLICH s.r.o. | www.hennlich.cz

Nové 3D tiskárny pro laserové sintrování (SLS) zefektivňují výrobu otěru odolných plastových dílů.

Stále více zákazníků využívá rychlé 3D tiskové služby společnosti igus pro výrobu trvanlivých a otěru odolných pouzder z vysoce výkonných plastů. Tento způsob výroby využívají především k produkci náhradních dílů, prototypů nebo malých sérií. Rostoucí zájem se rozhodl kolínský specialista na pohyblivé plasty, firma igus zastoupená v Česku společností HENNLICH, ztrojnásobením počtu svých SLS tiskáren.

„Pokud chtějí uživatelé, od domácích kutilů po velké průmyslové zákazníky, vyrobit malé množství otěru odolných dílů na zakázku, poskytujeme ve spolupráci s firmou igus řešení v podobě online 3D tiskových služeb,“ říká Tomáš Vlk, manažer pro drytech plasty firmy igus ve společnosti HENNLICH.


Vzhledem k narůstající poptávce navyšuje igus kapacitu výroby otěru odolných součástek 3D tiskem (Zdroj: igus/HENNLICH)

Postup pro objednávku 3D tisku je přitom velmi snadný – na adrese www.igus.eu/3D-printservice je možné ihned nahrát data ve formátu CAD, vybrat si materiál a potvrdit objednávku. Většina dílů je vyráběna za použití laserového sintrování, při kterém se firmou igus vyvinutý práškový materiál iglidur I3 rozprostře po celé ploše tiskové podložky a následně se spéká laserem. Po spečení se podložka sníží a nanese se nová vrstva prášku.

Vzhledem k velké poptávce po 3D tištěných řešeních na míru nyní igus ztrojnásobil výrobní kapacity 3D služeb, dodává Tomáš Vlk.

Rychlý tisk složitých součástek

Výhody laserového sintrování jsou zřejmé. Na SLS tiskárnách je možné vytvořit jednoduché i složité tvary, stejně jako pohyblivá řešení. Na ploše o rozměrech 220 x 170 x 300 mm může být např. vyrobeno 5 000 kluzných pouzder o průměru 10 mm během 30 hodin. Díky laserovému sintrování můžeme nabídnout součástky nejen rychle, ale jsou zároveň pevnější a levnější než při použití tavícího procesu, dodává Tomáš Vlk.

Vysoké náklady na produkci nástrojů pro vstřikování jsou eliminovány a jakékoli konstrukční změny se mohou jednoduše upravit v počítači, zatímco při konvenčním vstřikování by se musela vyměnit celá forma.

Navíc není žádný rozdíl v ceně jednoduchých a složitých tvarů. Přeje-li si zákazník vyrobit ozubená kola, může použít SLS materiál I6, který byl vyvinut speciálně pro tento účel. Pokud má být ve vytištěné sérii 4 000 a více dílů, je výhodné nástroje pro vstřikování vyrobit SLS procesem a následně je použít ve vstřikolisech. Tento postup umožňuje uživateli široký výběr z více než 50-ti materiálů iglidur.

Tiskové materiály HENNLICH