Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Topné obrazy

28. 2. 2020 | SunnyHouse | www.sunnyhouse.cz

Zajímavou a užitečnou součástí interiéru mohou být tzv. topné nebo též sálavé obrazy. Běžné infračervené spektrum zahrnuje vlnové délky od 850 do 13 000 nm. V případě topných obrazů je vrchol vyzařovací charakteristiky kolem 9 500 nm.

Toto tepelné záření není zachyceno molekulami vzduchu a dopadá na pevné předměty v místnosti, kterými je částečně pohlceno a částečně odraženo. Záření této vlnové délky je nejlépe pohlcováno živou tkání, takže osoby v prostoru před vyzařovací plochou obrazu vnímají tepelné záření, aniž by bylo nutné ohřát vzduch v místnosti. Pro srovnání: přímotopné spotřebiče mají povrchovou teplotu asi 400 °C a vyhřívají místnost tím, že ohřívají vzduch a teplo se šíří prouděním vzduchu. Zajímavé je srovnání gradientů teploty ve svislém směru. U klasického radiátorového topení je rozdíl teplot mezi podlahou a stropem např. 7 až 8 °C, zatímco místnost vytápěná sálavými zdroji (jako jsou i topné obrazy) má tento rozdíl teplot 2 až 3 °C.

Sálavý panel je tvořen nosnou plechovou konstrukcí s tepelněizolační vrstvou z polystyrénu, následuje odrazná hliníková fólie, na níž je uložena tepelně odolná mřížka vyplněná topným rezistorem z uhlíkového prachu a dalších komponent. Horní vrstvu tvoří lepidlo a korundový písek, jehož struktura zabraňuje popálení při dotyku. Konečná úprava je potisk tepelně odolnou akrylátovou barvou na speciální tiskárně. Zarámovaná topná plocha plní dvě úlohy najednou: zkrášluje interiér a přispívá k tepelné pohodě. Příkon může být od 110 W do 1 kW, napájecí napětí bývá 230 V, popř. i 24 V.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2020 na straně 44.
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021