Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Tisková zpráva z odborné konference „Energetická koncepce České republiky ve vztahu k surovinovému p

13. 11. 2012 | |

V pondělí 12. listopadu 2012 uspořádala Krajská hospodářská komora jižní Moravy ve spolupráci s Fakultou sociálních studií Masarykovy univerzity odbornou energetickou konferenci „Energetická koncepce České republiky ve vztahu k surovinovému potenciálu ČR a Evropy“. Organizátorům se podařilo konferenci skvěle načasovat.V minulém týdnu projednala vláda novou energetickou koncepci. Nyní bude v nejbližší době předložena ke schválení do poslanecké sněmovny. Na konferenci vystoupili významní zástupci veřejné správy i soukromé sféry. Konference se setkala se značným zájmem odborné veřejnosti i médií, což dokládá účast 105 posluchačů a přítomnost televizního štábu České televize po celou dobu konání konference. Oproti minulým ročníkům byla též pozornost věnována alternativním zdrojům zejména břidličnému plynu. Moderování konference se ujal PhDr. Přemysl Čech.

Partnery letošního ročníku konference byli Jihomoravský kraj, Exekutorský úřad Brno-město soudního exekutora Mgr. Jaroslava Homoly, společnosti OHL ŽS a.s., E-ON Distribuce, a.s. a HUTIRA-BRNO, s.r.o. Mediálním partnerem bylo nakladatelství FCC Public, s.r.o.

Slavnostní zdravici pronesl pan hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek. Účastníky následně přivítal předseda představenstva Krajské hospodářské komory jižní Moravy pan Ing. Michal Štefl. „Letošní již v pořadí 4. ročník odborné energetické konference jsme uspořádali na vysoce aktuální téma, kterým bezesporu je nová, na vládní úrovni právě projednávaná Státní energetická koncepce České republiky,“ sdělil během úvodní zdravice účastníkům Ing. Štefl.

Za ministerstvo průmyslu vystoupil pan Ing. Jiří Hřebík, specialista z odboru energetiky MPO, který detailně seznámil účastníky se strukturou a obsahem nové energetické koncepce České republiky. Postoj Evropského parlamentu k energetickému mixu Evropy přestavil ve svém příspěvku pan Ing. Evžen Tošenovský, europoslanec a místopředseda výboru pro průmysl, výzkum a energetiku. Důležitým subjektem na trhu s energiemi je zajisté Energetický regulační úřad, který na konferenci reprezentoval pan Ing. René Neděla, poradce předsedkyně ERÚ pro strategické řízení. Vystoupil s příspěvkem na téma „Strategie ERÚ pro rok 2013“. S poutavým příspěvkem na téma „Srovnání využití energetických zdrojů v hospodářství ČR“ vystoupil pan Ing. Vladimír Štěpán, poradce ministra průmyslu o obchodu.

Konference se zúčastnili též významní představitelé podnikatelské sféry. Pan Ing. Martin Pecina, MBA, generální ředitel Vítkovice Power Engineering, a.s. vystoupil se zajímavým příspěvkem Energetický mix ČR z pohledu strojírenského holdingu. Vzhledem k důležitosti jádra pro českou energetiku nemohl na konferenci scházet Ústav jaderného výzkumu Řež, a.s., za který se svým příspěvkem Rozvoj jaderné energetiky v ČR vystoupil pan výkonný ředitel Ing. Miroslav Horák, MBA. Stále aktuální a českou společnost rozdělující je Budoucnost těžby uranu v ČR. S obsáhlým příspěvkem na toto téma vystoupil pan Ing. Jiří Jež, generální ředitel Státního podniku Stráž pod Ralskem.

Dále následoval blok zaměřený do oblasti těžby břidličného plynu. V rámci něho vystoupili reprezentanti Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Děkan doc. PhDr. Břetislav Dančák, Ph.D., představil ve svém příspěvku Možnosti využití břidličného plynu a zhodnotil současnou světovou produkci. Seznámil účastníky s principem těžby břidličného plynu, který se hojně využívá např. v USA. Na vystoupení pana děkana navázal Mgr. Jan Osička, odborný asistent z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií FSS MU. Ve svém příspěvku se zejména zaměřil na seznámení účastníků s výsledky výzkumu FSS MU v oblasti Možností rozvoje břidličného plynu v regionu střední a východní Evropy. Zejména blok věnovaný těžbě břidličného plynu rozproudil bohatou diskuzi, která se vyznačovala vytříbenou odbornou argumentací. Účastníci i odborní vystupující vyjádřili velkou spokojenost jak s organizací, tak i s průběhem konference.

Zprávu ve formátu .pdf naleznete ZDE